1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Werk & relatie
  4. Wie beslist er over de opname van jouw partner?

Wie beslist er over de opname van jouw partner?

7 7 minuten lezen
Overzicht
Vrouw kijkt uit het raam na beslissing over opname van partner
  • 1 reacties
  • 13 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 8 mei 2019
Als je naaste niet meer thuis kan wonen, dan besluit hij meestal zelf of hij wordt opgenomen. Zo is dat in Nederland geregeld. Hij heeft dan wel een indicatie nodig van het CIZ. Maar wat gebeurt er als je naaste zelf geen beslissingen meer kan maken. Wie beslist er dan over de opname?

Wie beslist over de opname van je partner? Het CIZ

Wil je naaste opgenomen worden in een verpleeghuis? Dat moet hij volgens de Wet langdurige zorg (Wlz)eerst een indicatie aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Vaak helpt de mantelzorger met de aanvraag. Iemand van het CIZ spreekt dan met de aanvrager en zijn mantelzorger om te ontdekken of opname nodig is. Zo’n gesprek is vaak telefonisch maar soms ook bij je naaste thuis. Geeft het CIZ een indicatie? Dan mag je naaste worden opgenomen. Hij kiest dan zelf de zorginstelling. Als mantelzorger kan jij hem helpen een goede keuze te maken.

Let op: Wil je naaste naar een privé verpleeghuis? Dan heeft hij geen indicatie nodig van het CIZ.

Er zijn 2 mogelijkheden als je naaste niet zelf kan beslissen

Soms kan je naaste zelf geen beslissingen nemen. Bijvoorbeeld omdat hij dementie heeft. Wie beslist er dan of hij wordt opgenomen? Er zijn 2 mogelijkheden:

  1. Je naaste kan niet meer zelf beslissen en verzet zich niet

Vraag jij als mantelzorger een indicatie aan bij het CIZ? Dan onderzoekt het CIZ of je naaste zelf nog kan beslissen. Is dat niet zo, maar verzet je naaste zich ook niet? Dan geeft het CIZ een zogenaamde artikel 60-indicatie. Je naaste wordt dan opgenomen op basis van de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen (Bopz). Dit is een wet die geldt voor verpleeghuizen en geestelijke gezondheidszorg. Verzet je naaste zich toch nog? Dan vervalt de artikel 60-indicatie.

  1. Je naaste moet worden opgenomen, maar verzet zich

Is je naaste er zo ernstig aan toe dat hij moet worden opgenomen? Maar wil hij dit niet? Dan beslist de rechter, politie of arts van de crisisdienst over de opname.

Deel je ervaring

Is jouw partner opgenomen? Hoe hebben jullie dat ervaren? Help andere mantelzorgers door je ervaring en tips te delen onder dit artikel.

Bron: Psychosenet, Regelhulp, Ik Woon Leef Zorg, Dwang in de zorg, Alzheimer Nederland. Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • J.
    Het artikel is verouderd. De wet BOPZ bestaat niet meer. Er is nu een WLZ indicatie met rechterlijke machtiging nodig bij verzet.