1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Werk & relatie
 4. 3 manieren om te stoppen met mantelzorg voor je partner

3 manieren om te stoppen met mantelzorg voor je partner

5 5 minuten lezen
Overzicht
Jonge dame probeert oudere vrouw te helpen met medicijnen en water
 • 4 reacties
 • 22 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 30 april 2019
Zorgen voor je zieke partner is vaak vanzelfsprekend. Met liefde neem je de rol als mantelzorger op je. Maar deze rol verandert wel jullie relatie. Soms zijn de veranderingen zo groot dat je na een tijdje wilt stoppen met mantelzorg. Hoe regel je dan dat iemand anders de zorg goed overneemt? Hier zijn verschillende manieren voor.

De keuze om te stoppen met mantelzorg heeft verschillende oorzaken

Er zijn verschillende redenen waarom mantelzorgers stoppen met de zorg voor hun partner. De zorg heeft invloed op je lichaam. Ook zorgt het vaak voor een hoop emoties. Misschien ben je wel zo uit elkaar gegroeid, dat je kiest om te scheiden. Of wil je juist jouw rol als partner behouden en horen de mantelzorgtaken daar niet meer bij.

3 manieren om de zorg door iemand anders te laten overnemen

Mantelzorg is nooit verplicht. Je mag de zorg dus door iemand anders laten overnemen als jij wilt stoppen met mantelzorg. Het verschilt per situatie welke optie hiervoor het beste is. Hieronder vind je 3 verschillende manieren om de zorgtaken aan een ander te geven:

 1. Vraag je sociale netwerk

  Je sociale netwerk is vaak veel groter dan je denkt. Vraag rond of iemand binnen je omgeving de zorg voor een deel of zelfs helemaal wil overnemen. Misschien is er een broer, tante of goede vriend die dit met liefde doet.

 2. Regel professionele zorg in huis voor je naaste


  Je partner heeft recht op professionele ondersteuning als jij niet meer kan of wil zorgen. Denk hierbij aan thuiszorg of een mantelzorgmakelaar. Vraag de ondersteuning aan via de zorgwet waar jouw naaste onder valt.

 3. Kies in overleg met het CIZ voor een opname

  Heeft je partner veel zorg nodig en neemt iemand anders dit niet gemakkelijk over? Ga dan (als dit mogelijk is) samen in gesprek over een opname in een verpleeghuis. Het CIZ besluit uiteindelijk of je partner mag worden opgenomen.

Vraag respijtzorg aan om tijdelijk te stoppen met mantelzorg

Wil je niet helemaal stoppen met de zorg voor je partner maar er wel even tussenuit? Vraag dan respijtzorg aan voor je partner. De zorg wordt dan tijdelijk overgenomen. Het geeft jou de ruimte om weer even op te laden. Om daarna weer helemaal voor je partner klaar te staan.

Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • maria
  HOE IK MIJN EX-MAN TERUG KREEG MET DE HULP VAN ECHTE EN EFFECTIEVE SPELL VAN DR Sunny Mijn naam is Monica Hanson Ik had nooit gedacht dat ik weer zou glimlachen, Mijn man liet me een jaar lang achter met twee kinderen, Alle moeite om hem terug te brengen mislukte ik dacht dat ik hem niet meer zou zien totdat ik een dame ontmoette die Maria heette en me vertelde over een spreukgebruiker genaamd Dr. Sunny. Ze gaf me zijn e-mailadres en mobiele nummer en ik nam contact met hem op en hij verzekerde me dat binnen 48 uur mijn man zal bij me terugkomen, in minder dan 48 uur kwam mijn man terug en begon om vergeving te smeken en zei dat het het werk van de duivel is, dus ik ben tot nu toe nog steeds verrast over dit wonder, ik kon het niet bedenken, maar zodra de betovering werd gegoten, ik werd zwanger en beviel van mijn derde kind, als je hulp van hem nodig hebt, kun je contact met hem opnemen via: e-mail: drsunnydsolution1@gmail.com Of WhatsApp of bel hem nu: +2348082943805. je kunt hem ook rijken als je dit probleem hebt ....... 1. HIV/AIDS 2. HERPES 1/2 3. KANKER 4. ALS (ziekte van Lou Gehrig) 5.Als u promotie wilt? 6.Als je zwanger wilt worden 7.Win loterij 8. Laat uw bedrijf verkopen
 • Chaira
  Gegroet iedereen op dit forum, mijn naam is Chaira uit Verona in Italië. Ik leefde 8 jaar gelukkig met mijn man met mijn kinderen totdat de dingen veranderden omdat mijn man een dame ontmoette die klant was op zijn werk. Hij begon late nachten te houden en toonde minder liefde en zorg voor mij en de kinderen. Het ging van kwaad tot erger toen mijn man besloot te scheiden vanwege de andere dame. Ik smeekte hem en deed alles wat ik kon om hem van gedachten te doen veranderen, maar hij was zo dol op de andere dame en hij stond erop om door te gaan met het echtscheidingsproces. Ik vertelde mijn nicht over mijn huwelijksproblemen en zij adviseerde me contact op te nemen met een spiritist die haar vriendin ooit hielp haar huwelijksproblemen op te lossen. Ik geloof meestal niet in dit soort dingen, maar ik besloot contact met haar op te nemen omdat ik geen keus had. Ik vertelde haar mijn problemen en ze gaf me instructies die ik strikt opvolgde. Ze liet me ook beloven dat ik mijn getuigenis zal geven als het werk klaar is. Binnen 3 dagen veranderde alles toen mijn man het echtscheidingsproces annuleerde en zich verontschuldigde voor alle keren dat hij me pijn had gedaan. Hij verbrak ook elk contact dat hij had met de andere dame. Nu is er weer Vrede en liefde in mijn huis. Ik wil koningin Zazi heel erg bedanken voor het terugbrengen van vrede en liefde in mijn huis. Ik hoop dat ze dit getuigenis te zien krijgt, want het was een van mijn beloften aan haar. Moge God je blijven gebruiken om de mensen van deze wereld te helpen. U kunt contact met haar opnemen via haar e-mail: queenzazi1000@gmail.com of whatsApp: +447405594942
 • Maria
  Wat ‘n onzin. Alsof je dat zomaar kunt zeggen en alsof dat zomaar geaccepteerd wordt. En alsof er zomaar ondersteuning uit een van deze 3 bronnen beschikbaar is in tijd, geld, plaats of de manier waarop. Dit artikel doet alsof het je eigen schuld is dat je nog tegen je zin in mantelzorgt.
  • LotteK
   Beste Maria, Wat jammer dat het artikel zo negatief op je overkomt. We willen mantelzorgers juist graag helpen, omdat we weten dat het een zware taak is. Er zijn opties om de zorg over te dragen, zoals we hier benoemen. Maar we weten dat het helaas moeilijk kan zijn. Groetjes, Lotte (Redactie PGGM&CO)