1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Wetten & regels
  4. Vergoedt mijn verzekering respijtzorg?

Vergoedt mijn verzekering respijtzorg?

7 7 minuten lezen
Overzicht
Stapel met houten blokjes
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 20 maart 2019
Je wilt er een paar dagen tussenuit of gewoon een avondje weg. Iemand anders moet dan de zorg voor je naaste van je overnemen. Je buurvrouw heeft helaas geen tijd, dus je moet het anders regelen. Je hebt de mogelijkheid om respijtzorg te regelen via je verzekering. Maar zit een vergoeding voor respijtzorg in jouw verzekering? In dit artikel vertellen we hier meer over.

Sommige verzekeraars vergoeden respijtzorg

Verzekeringsmaatschappijen hebben respijtzorg geregeld in de aanvullende zorgverzekering. Het zit dus niet in je basispakket. Of je verzekering respijtzorg vergoedt, hangt af van de aanvullende verzekering die je gekozen hebt. Op de website van Zorgwijzer vind je welke verzekeringsmaatschappijen respijtzorg bieden in hun aanvullende verzekering.

De overheid bepaalt welke zorg er in het basispakket zit

Wil je weten welke zorg er wel in je basisverzekering zit? Neem dan eens een kijkje op de website van de rijksoverheid. Daar vind je precies welke zorg in je basisverzekering zit. Maar ook voor welke zorg je eigen risico of een wettelijke eigen bijdrage betaalt. De overheid bepaalt welke zorg er in het basispakket zit. En is dus voor iedereen hetzelfde. Alles wat in het basispakket zit, valt onder de Zorgverzekeringswet.

Soms heb je andere mogelijkheden om respijtzorg aan te vragen

Als je verzekering respijtzorg niet vergoedt, heb je soms andere mogelijkheden om respijtzorg aan te vragen. Het soort respijtzorg dat je krijgt, hangt af van de zorg die jullie nodig hebben. Naast je zorgverzekering, kun je ook vanuit de wmo, wlz of jeugdwet respijtzorg krijgen.  

Je hebt geen indicatie nodig om respijtzorg vergoed te krijgen

Je verzekering kan wel bepaalde voorwaarden stellen voordat je respijtzorg krijgt. En soms moet je gebruikmaken van organisaties waar je verzekeraar mee samenwerkt. Dat verschilt per verzekeraar.

Neem contact op met je verzekeraar als je vragen hebt

Weet je niet zeker of je aanvullende verzekering respijtzorg vergoedt? Ga dan op onderzoek uit. Dat hoeft niet lastig te zijn. Controleer de voorwaarden van je verzekering. Die vind je op de website van je zorgverzekeraar. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Bel ze of stuur een e-mail. Laat je vooral niet ontmoedigen. Onthoud waarom je de vervangende zorg nodig hebt.

Bekijk de mogelijkheden van een aanvullende verzekering

Heb je nu geen aanvullende verzekering? En wil je volgend jaar wel gebruik maken van respijtzorg? Aan het einde van dit jaar mag je weer overstappen. Controleer dus op tijd of je een aanvullende verzekering wilt afsluiten bij je eigen of bij een andere verzekeraar.

Tip: denk eens aan de hulp van vrijwilligers

Wist je dat je ook hulp kunt krijgen van vrijwilligers? Zo neemt de organisatie Handen in huis de zorg tijdelijk helemaal over. Je betaalt wel een eigen bijdrage voor de kosten die de vrijwilliger maakt. Daarnaast kun je ook terecht bij een particuliere organisatie voor mantelzorgondersteuning, zoals Senior Service. Bij Senior Service kun je nu als lid van PGGM&CO gebruik maken een gratis lidmaatschap. 

Bronnen: Rijksoverheid.nl, Zorgwijzer, Movisie, NZA

Download nu gratis de Wegwijzer Respijtzorg

Wil je er even tussenuit als mantelzorger? Dat kan! Regel dan respijtzorg voor je naaste. Download snel onze Wegwijzer Respijtzorg met daarin alles wat je moet weten om respijtzorg te regelen.

Download hier de wegwijzer

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.