Sommige verzekeraars vergoeden respijtzorg
Sommige zorgverzekeraars bieden respijtzorg aan als onderdeel van hun aanvullende zorgverzekering. Het zit dus niet in je basispakket. Of je verzekering respijtzorg vergoedt, hangt af van de aanvullende verzekering die je afgesloten hebt. Op de website van Zorgwijzer vind je welke verzekeringsmaatschappijen respijtzorg bieden in hun aanvullende verzekering.
De overheid bepaalt welke zorg er in het basispakket zit
Wil je weten welke zorg er wel in je basisverzekering zit? Neem dan eens een kijkje op de website van de rijksoverheid. Daar vind je precies welke zorg in je basisverzekering zit. Maar ook voor welke zorg je eigen risico of een wettelijke eigen bijdrage betaalt. De overheid bepaalt welke zorg er in het basispakket zit. En is dus voor iedereen hetzelfde. Alles wat in het basispakket zit, valt onder de Zorgverzekeringswet.
Soms heb je andere mogelijkheden om respijtzorg aan te vragen
Als je verzekering respijtzorg niet vergoedt, zijn er andere mogelijkheden om respijtzorg te verkrijgen. Het soort respijtzorg dat je krijgt, hangt af van de zorg die jullie nodig hebben. Naast je zorgverzekering, kun je ook vanuit de wmo, wlz of jeugdwet respijtzorg krijgen.
Voor respijtzorg via je zorgverzekering heb je meestal geen indicatie nodig
Je verzekering kan wel bepaalde voorwaarden stellen voordat je respijtzorg krijgt. En soms moet je gebruikmaken van organisaties waar je verzekeraar mee samenwerkt. Dat verschilt per verzekeraar.
Neem contact op met je verzekeraar als je vragen hebt
Weet je niet zeker of je aanvullende verzekering respijtzorg vergoedt? Ga dan op onderzoek uit. Dat hoeft niet lastig te zijn. Controleer de voorwaarden van je verzekering. Die vind je op de website van je zorgverzekeraar. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Bel ze of stuur een e-mail. Laat je vooral niet ontmoedigen. Onthoud waarom je de vervangende zorg nodig hebt.
Bekijk de mogelijkheden van een aanvullende verzekering
Heb je momenteel geen aanvullende verzekering? Wil je volgend jaar wel gebruik maken van respijtzorg? Aan het einde van dit jaar mag je weer overstappen. Controleer dus op tijd of je een aanvullende verzekering wilt afsluiten bij je eigen of bij een andere verzekeraar.
Tip: denk eens aan de hulp van vrijwilligers
Wist je dat je ook hulp kunt krijgen van vrijwilligers? Zo neemt de organisatie Handen in huis de zorg tijdelijk helemaal over. Je betaalt wel een eigen bijdrage voor de kosten die de vrijwilliger maakt. Daarnaast kun je ook terecht bij een particuliere organisatie voor mantelzorgondersteuning, zij kunnen tijdelijke zorg overnemen.
Bronnen: Rijksoverheid.nl, Zorgwijzer, Movisie, NZA
Download nu gratis de Wegwijzer Respijtzorg
Wil je er even tussenuit als mantelzorger? Dat kan! Regel dan respijtzorg voor je naaste. Download snel onze Wegwijzer Respijtzorg met daarin alles wat je moet weten om respijtzorg te regelen.
Download hier de wegwijzer
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie