Wat kost Wmo: hoeveel is je eigen bijdrage bij hulp uit de Wmo?
Hoeveel je eigen bijdrage is, hangt ervan af welke hulp je krijgt. Is de hulp speciaal voor jou op maat gemaakt, zoals een rolstoel? Dan heet dat een maatwerkvoorziening. Is het hulp die voor iedereen hetzelfde is, zoals een boodschappenservice? Dan noemt de gemeente dat een algemene voorziening. Weet je niet of je gebruik maakt van een maatwerkvoorziening of een algemene voorziening? Bij het Wmo-loket van je gemeente leggen ze het je graag uit.
De eigen bijdrage voor maatwerkvoorzieningen is maximaal € 19,- per maand (2023)
Vanaf 1 januari 2024 mag de eigen bijdrage voor maatwerkvoorzieningen maximaal € 20,60 per maand zijn. Sommige gemeenten kiezen voor een lagere eigen bijdrage, bijvoorbeeld voor mensen met minder geld.
Elke gemeente bepaalt zelf hoeveel je bijbetaalt voor algemene voorzieningen
De hoogte van de eigen bijdrage voor algemene voorzieningen hangt af van het aantal inwoners van de gemeente. Maar ook van jouw inkomen. Wil je weten hoeveel eigen bijdrage je betaalt voor een algemene voorziening? Vraag dat dan na bij je gemeente.
Je hoeft niet altijd een eigen bijdrage voor Wmo te betalen
Voor sommige voorzieningen hoef je niet bij te betalen. Ook kun je vaak de eigen bijdrage even op pauze zetten als je bijvoorbeeld schulden hebt. Daarnaast zijn er zorgverzekeraars die de eigen bijdrage vergoeden. Wil je weten of dit ook voor jouw situatie geldt? Vraag dit dan na bij je zorgverzekeraar.
Bronnen: CAK, Regelhulp Rijksoverheid, Zorgwijzer Beeld: Getty Images
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie