1. Home
  2. Onderzoek
  3. Nieuwe medewerkers in de sector geven baan een 8

Nieuwe medewerkers in de sector geven baan een 8

4 4 minuten lezen
Overzicht
dokter met patiënt aan het lachen
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 30 juni 2021
Nieuwe medewerkers in zorg en welzijn hebben het na een half jaar goed naar hun zin. Dat blijkt uit onderzoek van PFZW en PGGM&CO onder ruim 3500 nieuwe medewerkers in de sector.

De nieuwe baan krijgt een 8 en het is goed vol te houden

Bijna alle instromers zijn tevreden over het werk bij de nieuwe werkgever. Gemiddeld geven zij hun werk een 8. In de helft van de gevallen bevalt het werk zelfs beter dan verwacht. Ook zijn ze positief over het contact met collega's en de werksfeer. De meeste medewerkers houden het werk goed vol en vinden dat de werkgever hierin voldoende doet. Sommigen zijn minder tevreden zijn. Dit heeft vooral te maken met het inkomen, de hoge werkdruk, veel administratie/ regels, te weinig uren en het management/de organisatie. Eén op de drie heeft actie ondernomen om de punten die minder goed bevallen te veranderen.

Vooral parttimers willen soms meer uren werken 

Het beeld dat de sector vooral bestaat uit parttimers wordt bevestigd met dit onderzoek. De helft van de nieuwe medewerkers heeft een tijdelijk dienstverband en werkt in deeltijd. Medewerkers die minder dan 30 uur werken noemen de balans tussen werk en privé en de zorg voor kinderen/naasten als de belangrijkste redenen. Toch wil een derde van de ondervraagden meer uren werken. Een deel daarvan geeft aan dat het niet mogelijk is vanuit de werkgever of dat er vanuit de werkgever nooit naar is gevraagd. Ook laat het rooster het niet altijd toe.

Geen plannen voor vertrek 

De meerderheid van de instromers verwacht de komende vijf jaar of langer bij de huidige werkgever te blijven werken. Eén op de acht wil op korte termijn stoppen. Onder het kleine aandeel dat aangeeft binnen twee jaar te stoppen, verwacht de meerderheid hierna wel hetzelfde werk te gaan doen en/of binnen de sector te blijven werken. Uitstroomredenen hebben te maken met de inhoud van het werk, het inkomen, doorgroeimogelijkheden en het management/de organisatie. Voor organisaties liggen er dus kansen om laatstgenoemde punten te verbeteren. 

Waarom dit onderzoek? 

Er is een tekort aan medewerkers in de sector en dat wordt de komende jaren alleen maar groter. Daarom is het belangrijk om de instromende medewerkers zoveel mogelijk te binden voor langere tijd. Met dit onderzoek van PFZW en PGGM&CO brengen we in kaart of organisaties daar ook in slagen. En ontdekken we waar eventuele kansen en verbeteringen liggen. 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.