1. Home
 2. Onderzoek
 3. 1 op 3 zorgmedewerkers vindt Prinsjesdag ‘ver-van-hun-bed-show’

1 op 3 zorgmedewerkers vindt Prinsjesdag ‘ver-van-hun-bed-show’

4 4 minuten lezen
Overzicht
 • 6 reacties
 • 12 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 31 augustus 2022
1 op de 3 medewerkers in zorg en welzijn vindt Prinsjesdag een ‘ver-van-hun-bed-show’. Dat blijkt uit ons onderzoek onder ruim 1000 professionals. Slechts een klein deel verwacht dat de gevolgen van de kabinetsplannen voor hun (financiële) situatie duidelijk zijn. De rest is daar niet van overtuigd. Terwijl ze wel interesse hebben in wat deze plannen voor hen betekenen.

Meer loon en personeel

Medewerkers zijn het meest geïnteresseerd in wat de plannen voor hun portemonnee betekenen (62%). 44% is benieuwd naar wat de plannen voor het werk betekenen. Waar het kabinet volgens hen vooral in moet investeren? Een hoger salaris en meer personeel. Want de grootste zorg zit nog steeds bij het personeelstekort, gevolgd door de kwaliteit van de zorg.

Linda: ‘’Zorg dat de jeugd dit werk weer wil gaan doen''

Linda werkt als senior begeleider in de gehandicaptenzorg. Door de hoge inflatie en personeelstekorten is zij dit jaar meer met Prinsjesdag bezig. In een interview vertelt ze waar ze dit jaar extra op let. En welk imagoprobleem er volgens haar opgelost moet worden. 

Lees haar verhaal

Kansen werkgevers

Werkgevers lijken een kans te laten liggen om hun medewerkers rond Prinsjesdag te informeren. Professionals horen namelijk het liefst van hun werkgever over de plannen van het kabinet. Tegelijkertijd verwachten zij dat hun werkgever dit niet gaat doen (rapportcijfer 5,6). Daarnaast hebben medewerkers weinig vertrouwen dat de overheid de plannen ook echt uitvoert (rapportcijfer 3,9).

Prinsjesdag update en financiële tips van experts

In deze dure tijden vinden wij het extra belangrijk dat jij weet wat de plannen van het kabinet straks voor jóu betekenen. Daarom versturen wij ook dit jaar op Prinsjesdag een uitgebreide update per mail. Hierin lees je in begrijpelijke taal wat de Miljoenennota voor jouw portemonnee én jouw werk in zorg en welzijn betekent. Ook delen we de komende weken op onze speciale Prinsjesdagpagina actuele en praktische tips van financiële experts voor jouw geldzaken. Zo hopen we jou te helpen bij meer rust over je financiële situatie.

Naar de Prinsjesdagpagina

Over het onderzoek

PGGM&CO doet voortdurend onderzoek naar de fysieke, mentale en financiële fitheid onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Onderzoeksbureau Miles Research voert dit onderzoek uit. Dit keer onderzochten we hoe professionals kijken naar Prinsjesdag. Wat zijn hun verwachtingen en behoeften? En waar kan PGGM&CO mee helpen? In totaal hebben meer dan 1000 zorg- en welzijnsmedewerkers meegewerkt aan het onderzoek.

Bekijk het onderzoeksrapport

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Margriet
  Heeft dit onderzoek prioriteit? Het gaat om gedachten en wensen van de leden zonder enig resultaat. Weer een rapport wat in de la terecht komt. Zonde van alle investeringen, menselijk en vooral geld.
 • Spee
  Alweer niets voor gepensioneerden
 • Linda
  Ik werk sinds 1989 in de zorg , vaker zijn we de barricaddes op gegaan voor de zorg, al heel lang zijn er misstanden en ik heb zeer weinig vertrouwen in dit kabinet of zij nu werkelijk een vetschil gaan maken Mij is al lang duidelijk dat feld belangrijker is als de mens en wij die het werk moeten leveren worden zoet gehouden met een ditje en een datje , ik vind het werk erg leuk om te doen maar al die vernieuwingen mogen mij gestlen worden , met mij ook heel veel anderen, , hulp aan de zieke werknemer kan beter
 • Ankie
  Er is enige tijd geleden geconstateerd dat de lonen in de sociale sector achter zijn gebleven. Vanaf schaal 4 zijn de lonen omhoog gegaan. Alsof voor hen in schaal 1, 2 en 3 het salaris niet bijgesteld hoeft te worden. Heel oneerlijk. Op de werkvloer kunnen we toch niet zonder elkaar?
 • Anna
  Goedenavond PGGM-team, Persoonlijk vind ik dat er meer opleidingen en aandacht moeten komen voor opleidingen in de ambachtsfeer, de technologie en de zorg. Er is/wordt veel over gesproken maar er is niets veranderd. Met vriendelijke groet, Anna
 • Frits
  Jammer dat het weer over geld gaat. Laten we eens beginnen met onzinnige registratie te schrappen of weigeren te doen. Cliënt/patiënt centraal en wat je er niet bij nodig hebt schrappen. Wedden dat er geld genoeg overblijft om ons marktconform te belonen !?