1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Loopbaan
  4. Waarom drijfveren, competenties en werkwaarden zo belangrijk zijn

Waarom drijfveren, competenties en werkwaarden zo belangrijk zijn

7 7 minuten lezen
Overzicht
Illustratie vrouw achter laptop
  • 1 reacties
  • 3 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 22 oktober 2020
Werken in zorg en welzijn is mooi en dankbaar. Je haalt er vaak veel plezier uit. Wil jij binnen je werk doen waar je écht gelukkig van wordt? Sta dan eens stil bij drie dingen waar jij zelf invloed op hebt: competenties, drijfveren en werkwaarden. Wat is het verschil en hoe vullen ze elkaar juist aan tot die gouden driehoek?

Competenties in de zorg

Goede zorg zit in je. Het is een combinatie van karakter en opleiding. Competenties zijn de eigenschappen en ervaring die gevraagd worden voor een functie. Denk hierbij aan “groot inlevingsvermogen”, “ondernemend”, “gestructureerd” en “geduldig en begripvol.” Deze eigenschappen, aangevuld met de werkervaring waarin je dit hebt toegepast, maken je geschikt voor bepaalde functies. Het zijn jouw competenties. Dat wat ervoor zorgt dat het gevraagde werk goed kunt uitvoeren. 

Drijfveren van zorgmedewerkers

Jouw drijfveren zijn dat waar je je bed voor uitkomt. Voor veel mensen in zorg en welzijn geldt dat ze het leven van een ander mooier willen maken. Het is terug te zien in de manier waarop je je werk doet: liefdevol, geduldig of juist daadkrachtig. Waarvan krijg jij energie en ga je net even iets harder werken? Werk je graag in een groot team of juist liever in je eentje? Vind je waardering van anderen belangrijk of helemaal niet? Dit zijn allemaal voorbeelden van drijfveren. Het geeft een beeld van hoe jij in je (werkende) leven staat, hoe je naar een team kijkt en voor anderen wilt zorgen. Past de vacature bij je competenties, en kun je het werk doen dat je zo graag wil doen? Dan is een laatste stap kijken of de werkgever ook echt bij je past.

 

Wil je weten wat er allemaal voor banen en kansen zijn in zorg en welzijn? 

Ontdek de zorginspirator

Werkwaarden in de wereld van zorg

Een goede klik met de organisatie waarvoor je werkt vergroot natuurlijk je kans op een fijne en langdurige samenwerking. Waar geloof jij nu echt in? En kan een werkgever jou dit bieden? Als jij het belangrijk vindt om de tijd te kunnen nemen voor een patiënt of cliënt, dan wil je een werkgever die dit aanmoedigt. Werk jij graag in een team waar collega’s elkaar goed ondersteunen en aanvullen, dan helpt het als er vanuit het management echt gekeken wordt naar een team als geheel. En wil jij groeien als mens en professional? Dan moet er binnen een organisatie tijd en geld vrijgemaakt worden voor persoonlijke ontwikkeling. Hechten directieleden, teamleiders en collega’s waarde aan dezelfde zaken als jij?

De gouden driehoek

Wanneer deze drie elementen samenkomen, dan heb je goud in handen! Een baan waarin je werkervaring tot zijn recht komt, maar waarin je ook nog kunt leren. Een organisatie die om dezelfde reden als jij, elke dag zo hard werkt in en aan de zorg. En een team, een werkplek, waar je jezelf kunt zijn, en met energie en plezier je werk kunt doen. Heb jij deze gouden driehoek al gevonden?

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Linda
    De titel van deze blog is misleidend en komt niet voldoende overeen met de inhoud.