1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Werkgeluk
 4. 5 tips van zorgcollega’s om echt pauze te nemen

5 tips van zorgcollega’s om echt pauze te nemen

8 8 minuten lezen
Overzicht
Collega's drinken koffie tijdens pauze in de zorg
 • 19 reacties
 • 348 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 8 juni 2020
Met een drukke baan in de zorg zijn pauzemomenten extra belangrijk. Maar hoe zorg je dat je jouw pauze goed besteedt zodat je weer met energie aan de slag gaat? Ontdek hieronder 5 tips van jouw collega’s uit de zorg om pauze te nemen. En er écht van te genieten.

1. Houd je pauze op een andere plek 

Op de extra drukke dagen even snel een broodje eten op de afdeling zodat je de boel nog in de gaten kunt houden. Het is soms erg verleidelijk. Maar hierdoor blijf je tijdens je pauze nóg bezig met je werk. Zorg daarom dat je ergens anders pauze houdt. Zodat je er echt van geniet.    

‘’Door even helemaal weg te zijn van mijn werkplek kan ik tijdens mijn pauze mijn werk écht even loslaten.’’ – Michelle, verpleegkundige

2. Maak buiten een wandeling

Een baan in de zorg betekent vaak veel binnen werken. En als je toch op een andere plek pauze houdt, ga dan meteen even naar buiten. Neem je collega mee of maak lekker in je eentje een wandeling. Frisse lucht helpt je om daarna weer met energie te werken.

‘’Op mijn afdeling zie ik geen daglicht. Ik vind het daarom fijn om tijdens mijn pauze even naar buiten te gaan.’’ - Silke, echografist

3. Zorg voor een gezonde lunch tijdens je pauze

We weten allemaal dat gezonde voeding goed voor ons is. Maar wist je dat een gezonde lunch je ook helpt om die vervelende middagdip te voorkomen? Kies daarom in de kantine wat vaker voor een salade. Of neem bijvoorbeeld zelf een gezonde soep mee.

‘’Door in de pauze eten en drinken te kopen wat gezond voor mij is heb ik weer energie om daarna aan de slag te gaan’’ – Karen, eerst verantwoordelijk verzorgende

4. Neem in de pauze tijd voor jezelf

Collega’s maken je werk - en je pauzes - vaak een stuk gezelliger. Maar voordat je het doorhebt gaan jullie gesprekken alweer over het werk. Neem daarom ook tijd voor jezelf in de pauze om te ontspannen. Lees bijvoorbeeld een boek of luister een spannende podcast.

‘’Wat mij helpt is om mij tijdens de pauze even af te zonderen in een aparte ruimte. Door even te liggen of tv te kijken kan ik mijn hoofd leegmaken.’’ - Tahra, persoonlijk begeleidster gehandicaptenzorg

5. Klets met je collega’s over dingen buiten het werk

Pauzeer je toch liever gezellig samen met je collega’s? Klets dan vooral lekker bij over dingen buiten het werk. Het helpt je om werk écht even los te laten. En wie weet doe je wel verrassende ontdekkingen over het privéleven van je collega;)

‘’In de pauze vind ik het gezellig om samen met mijn collega’s te lunchen en even niet over het werk te praten’’ – Ilse, verpleegkundige

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Stephanie
  Leuke tips, maar die zijn allemaal niet mogelijk als je alleen werkt binnen een woonvorm en dus helemaal niet de werkplek mag verlaten😢
  • Monique
   Herkenbaar, eenzelfde werksituatie; kan geen pauze houden tijdens kijn dienst.
 • Karin
  We weten het allemaal maar doen het vaak niet. Op de werkplek pauzeren, effe E mail openen en de gesprekken zijn weer werkgerelateerd. Het effe gaan wandelen ga ik proberen. Dank
 • Marja
  Leuk al die pauze ideeën, ik werk in de gehandicaptenzorg als cliëntbegeleider op een woongroep. Wij werken overdag van 7.00 - 15.00 en in de middag/ avond van 14.30 - 23.00. Een pauze zodat je even naar buiten of weg van de groep kan hebben wij niet. Wij eten met de cliënten (van thuis meegenomen), drinken met alle collega's tegelijk koffie (als het werk het toelaat), maar dit is in één van de woonkamers. Dat betekent dat er altijd cliënten bij aanwezig zijn. Dit is dus niet echt een pauze.
 • Jenny
  Als je in de zorg werkt heb je op papier pauze. Maar normale wijs kom je er niet aan toe. Te weinig personeel.te veel papier werk.regelmatig overuren draaien. Dus ben je al blij als je 5 minuten niks te doen hebt. Leuke tips maar je hebt er compleet niks aan als de werkdruk in de zorg niet veranderd
 • Annie Kiepman
  Een rauwkostsalade, Thuis klaar gemaakte boterhammen kun je gemakkelijk lopend opeten als je denkt dat je geen tijd hebt om te gaan lunchen . Een thuis klaargemaakte rauwkostsalade dwingt je om te gaan zitten om te eten en zodoende ook de tijd te nemen om te lunchen. Uit eigen ervaring . gr. Annie Kiepman -Vernooij . ( dialyseverpleegkundige )
 • Soesja
  Een tip om echt pauze te houden is volgens mij een (kort) meditatie momentje, goed inademen en uitademen. Ook geniet ik erg van het luisteren naar mijn favoriete muziek. Of in de pauze naar huis om de hond uit te laten en flink hem te knuffelen.
 • Paul
  de werkgever en werknemer behoren zich aan de wet te houden, je bent verplicht een 1/2 uur pauze te krijgen/nemen (door betaald of niet) Kan gesplitst worden in 2x een kwartier. Deze moet genoeten worden na 51/2 uur werk. Dit is de wet en niet het CAO. Je kunt je werkgever op aanpsreken. Deze reactie op onderstaande reacties.
 • Anne-Marie
  Werk ook kleinschalig en pauze is er eigenlijk niet. Je werk constant door. Zijn hier nog tips voor.
  • marijke
   klopt allemaal schandalig dat we niet fatsoendekijke pauze hebben. Maar teamleiders zitten wel lekker en hebben pauze. Zitten al hele dag onder airci nu, en wij maar buffelen. Tip laat de teamleider het overnemen, zodat wij even pauze hebben.
 • Marij
  Ik ben werkzaam in de Gasterij van 'n Ouderencentrum. Onze pauze's zijn altijd op de werkplek zelf, omdat er altijd gasten binnen kunnen komen voor de warme maaltijd of lunch. Niet ideaal dus,je kunt niet echt ff afschakelen want de gast gaat voor.
 • Nadine roelands
  Wij hebben niet eens pauze..
 • Mirte
  En wat als er dan geen pauze ruimte is....
  • G.Bevaart
   Precies...ik werk 8 uur non-stop op kleinschalig......van een fatsoenlijke pauze heeft nog nooit iemand gehoord. Laat staan dat je ook maar een paar minuten van je locatie weg kunt! Schandalig eigenlijk!
 • G. Bevaart
  Voor het gemak wordt even vergeten dat op veel kleinschalige locaties het überhaupt niet mogelijk is om je werkplek te verlaten. Je werkt dan 8 uur non-stop. Voordeel: minder lang van huis. Enorm nadeel: nóóit een fatsoenlijke pauze.
  • Stephanie
   Wij kunnen hierdoor niet eerder maar huis. Vroege dienst blijft 8,5 uur. Je bent vanaf 11 uur alleen op de vloer. Wordt gewoon gezegd dan kun je tussen 10.30 en 11 weg. En werk je ook max 3,5 uur aan een stuk. Maar 10.30 is veel te vroeg voor ons.
  • M v Berlo
   Klopt zo gaat het in de praktijk !
  • Erica
   helemaal met je eens. Daarom probeer ik dagen die je vrij bent ook echt vrij te houden. En dan niet reageren op mail of WhatsApp, en thuis de rapportage lezen.
 • robi
  Leuke tips 😉🤗👊