1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Werkdruk verminderen: 5 manieren om jouw baas te helpen jou te helpen

Werkdruk verminderen: 5 manieren om jouw baas te helpen jou te helpen

7 7 minuten lezen
Overzicht
Hand houdt omvallende dominostenen tegen
  • 0 reacties
  • 11 vind ik leuks
Geplaatst door Maartje op 7 juni 2019
Snap je ‘m nog? Soms moet je eerst een ander helpen om daarna zelf te worden geholpen. Misschien geldt dat ook voor je leidinggevende. Hij is tenslotte ook maar een mens. En mensen hebben af en toe een zetje nodig. Wil je jouw werkdruk verminderen en verwacht je een kant-en-klare oplossing van je baas? Zo werkt het helaas niet. Maar je mag wel verwachten dat hij je helpt als je door de bomen het bos niet meer ziet. Door hem te helpen met de 5 onderstaande tips is jouw eigen hulp dichterbij dan je denkt.

1. Werkdruk verminderen onder je collega's? Zorg dat je leidinggevende de taken verdeelt

Ben jij altijd degene die ‘ja’ zegt? Grote kans dat klusjes vaak bij jou worden neergelegd. Daardoor loopt jouw werkdruk weer op. Waarschijnlijk heeft je leidinggevende dit niet door. Vraag je leidinggevende om vaker taken neer te leggen bij collega’s die graag ‘nee’ zeggen. Zo wordt het werk beter verdeeld.

2. Spreek zelf je leidinggevende aan

Stel, je breekt je been. Wacht je dan tot er toevallig een ambulance langs komt rijden? Waarschijnlijk niet. Wacht daarom ook niet tot je functioneringsgesprek om te vertellen dat je last hebt van een hoge werkdruk. Herken je signalen van te veel werkstress bij jezelf? Ga zelf in gesprek met je leidinggevende.

3. Voorkom een burn-out door je werkdruk te verlagen

Voor je leidinggevende is het belangrijk dat jij lekker in je vel zit. Als je al een tijd over je eigen grenzen heen gaat, dan zie je dat zelf niet meer. Je raakt het overzicht kwijt. Het gevolg is dat je dan ook niet meer om hulp vraagt. Want waar moet je beginnen? In de workshop ‘Laat stress geen burn-out worden’ leer je op de rem te trappen.

4. Wees duidelijk over je problemen 

Heb je te veel werk, is het niveau te hoog of moet het te snel? Vertel je leidinggevende duidelijk op welke punten je hulp nodig hebt. Houd bijvoorbeeld een week bij welke taken je allemaal uitvoert en hoeveel tijd ze kosten. Neem je lijst mee naar een gesprek en geef aan wat je nodig hebt.

5. Zoek hulp bij een vertrouwenspersoon of collega’s

Niet alle leidinggevenden zijn een psycholoog in de dop. Soms ervaar je hoge werkdruk doordat je bijvoorbeeld privé niet goed in je vel zit. Of misschien is je leidinggevende de oorzaak van je stress. Bespreek dan je situatie met een vertrouwenspersoon. Of vraag je collega om je te steunen in een gesprek met je leidinggevende.

Bron: Intermediair, Xpert HR Actueel.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.