1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. 6 tips om niet altijd bereikbaar te zijn

6 tips om niet altijd bereikbaar te zijn

5 5 minuten lezen
Overzicht
minder bereikbaar zijn tijdens vrije tijd
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Na werktijd nog snel een mail beantwoorden, de telefoon opnemen wanneer je baas belt of je werktelefoon blijven checken op nieuwe berichten. Het lijkt een kleine moeite en we denken vaak onmisbaar te zijn, maar krijg je zo wel echt rust? Het gevoel dat je altijd bereikbaar moet zijn kost veel energie. Je kan hierdoor niet volledig opladen, terwijl dat juist zo belangrijk is. Daarom geven wij 6 handige tips om niet meer altijd bereikbaar te zijn.

1. Zet je werktelefoon soms uit 

Met je werktelefoon neem je je werk letterlijk en figuurlijk mee naar huis. Zo kunnen collega’s je ook buiten werktijd bereiken. Is dit echt altijd nodig en wat zijn de afspraken hierover? Ben je vrij en heb je geen verplichtingen? Zet je werktelefoon dan uit. Zo kan je je werk écht even loslaten en ben je niet onbewust bezig met binnenkomende berichten. 

2. Spreek met jezelf af of, en hoe, je buiten werk bereikbaar wilt zijn 

Moet je écht bereikbaar zijn voor patiënten of collega's? Spreek dan met jezelf een limiet af in welke mate je bereikbaar bent na werktijd. Denk hierbij aan een tijdstip waarna je volledig offline gaat, of dagen in de week waarop je helemaal niet bereikbaar bent buiten werk. 

3. Maak duidelijke afspraken met je patiënten of collega's 

Een patiënt die steeds contact met je opneemt of een collega die in de avond nog mails stuurt. In zorg en welzijn kan het soms voelen alsof het werk ook na werktijd doorgaat. Hoe kun je niet altijd bereikbaar zijn? Maak dit bespreekbaar met patiënten of collega's. Geef duidelijk je grenzen aan en maak afspraken over wanneer anderen jou kunnen bereiken. Stel bijvoorbeeld een automatische antwoordfunctie in met een korte boodschap als "Ik ben niet bereikbaar, ik zal je bericht morgen beantwoorden". Hierdoor weten mensen wanneer ze een reactie kunnen verwachten. 

4. Neem tussendoor écht pauze zonder onderbreking 

Ook tijdens je werk is het belangrijk om een moment te nemen waarin je je hoofd leegmaakt. Even kletsen over iets anders en niet nadenken over je werk, zodat je daarna weer met frisse energie door kan. Vind je het moeilijk om dit te doen? Bespreek het dan met je collega's en doe dit samen.

5. Begin je dag zonder telefoon

Hoe je 's ochtends wakker wordt heeft invloed op je gevoel door de hele dag. Door meteen je telefoon te pakken, word je blootgesteld aan allerlei prikkels die onbewust zorgen voor meer stress en minder productiviteit. Je dag beginnen zonder meteen bereikbaar te zijn geeft je meer concentratie en ontspanning gedurende de dag. Hierdoor ervaar je minder stress en werkdruk.

6. Jouw bereikbaarheid bepaalt niet of je een goede werknemer bent 

Heb je het gevoel dat je een betere werknemer bent als je altijd bereikbaar bent? Dit gevoel kan een grote druk op je leggen in je privéleven. Door je volledige rust te nemen buiten werktijd, presteer je beter tijdens je volgende dienst. Hier word je juíst een betere werknemer van. Gun jezelf dus rust! 

Overige veelgestelde vragen: 


Heb je het recht om onbereikbaar te zijn? 

In Nederland wordt gepraat over het recht om onbereikbaar te zijn. Vakbond FNV roept het Nederlandse kabinet op om hier wettelijke afspraken over te maken. In de cao Gehandicaptenzorg is dit sinds 2019 al opgenomen, maar dit is niet voor elk beroep zo. Kijk goed in je cao wat de afspraken zijn over jouw bereikbaarheid. 

Wie moet er altijd bereikbaar zijn? 

In zorg en welzijn kan het voorkomen dat je buiten je diensten bereikbaar moet zijn. Dit is bijvoorbeeld tijdens een bereikbaarheidsdienst. Hier zit wel een limiet op en als medewerker heb je bepaalde rechten. Kijk goed in je cao hoe dit voor jou geregeld is. 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.