1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Werkgeluk
  4. Pauze nemen is beter voor je dan je denkt. En dit is waarom

Pauze nemen is beter voor je dan je denkt. En dit is waarom

4 4 minuten lezen
Overzicht
  • 1 reacties
  • 9 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 14 maart 2022
Ben je altijd maar druk, zonder af en toe op adem te komen? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat behoorlijk uitgeput raakt. Pauze nemen doet veel goeds voor je lichaam en geest. Je humeur wordt er beter van én je energie neemt toe. Maar dat is niet alles …

Pauze nemen maakt je productiever

Je hersenen hebben tijd nodig om dingen te verwerken. Hoe minder tijd ze hiervoor krijgen, hoe langzamer je wordt. Zelfs de simpelste taak uitvoeren duurt dan langer. Pauze nemen geeft je hersenen een nieuwe start. Zo levert een lunchwandeling van 30 minuten je juist extra tijd op om het werk goed te doen. En sta je weer fris en fruitig in de 5e versnelling.

(Kleine) pauzes doen al wonderen

Gun jezelf elke dag minstens 1 lange en 2 korte pauzes. Lukt dit niet? Neem dan zo veel mogelijk korte pauzes. Dit doe je al door een kop thee te zetten of een rondje om het gebouw te lopen. Het is belangrijk om regelmatig uit de cirkel van concentratie te stappen. Zie je hier het nut niet van in? Stel je dan voor dat je hersenen hun adem inhouden. Elke keer als jij pauze neemt, geef je ze lucht. Hoe meer lucht je jouw hersenen geeft, hoe meer energie jij krijgt om door te gaan.

Geef jezelf 2 minuten cadeau

Extra energie kan nooit kwaad. Met deze oefening geef jij jezelf binnen 2 minuten een frisse, nieuwe start.

Krista doet de energizer in 2 minuten meer energie voor

Afstand nemen van je werk is goed voor je humeur

Heb je het even helemaal gehad met die ene collega of cliënt? Loop er dan letterlijk van weg zodra dit mogelijk is. Lichamelijk afstand nemen helpt om ook geestelijk afstand te nemen. Door je negatieve gedachten te verplaatsen, krijg je ruimte voor nieuwe, positieve gevoelens. 

Pauzes geven je nieuwe inzichten

Sommige mensen krijgen de beste ideeën als ze onder de douche staan. Of op het toilet zitten. Vreemd? Nee hoor. Nieuwe inzichten ontstaan vaak op momenten wanneer je niet bezig bent met de problemen of de zorgen die je hebt. De eerder vastgelopen gedachten komen dan weer los. En voor je het weet zie je alles weer helder.

Relaxen maakt je minder moe

Een leven zonder pauzes is een topsport. Ga jij altijd maar door zonder te rusten? Geen wonder dat je moe bent. Daarom is bewust pauzeren zo belangrijk. Ontspan, doe een dutje van 20 minuten of ga een rondje wandelen. Relaxen geeft je energie. Zodat je de rest van de dag weer sterk staat.

Bron: Cliendo, Time Management

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Ruud
    Heb mezelf na 45 jaar zorg. Voor de rest van mijn leven pauze gegeven. Heerlijk met vervroegd(62.5) pensioen.