1. Home
 2. Gezond leven
 3. Beter slapen
 4. Kende jij deze 7 verrassende effecten van genoeg slaap?

Kende jij deze 7 verrassende effecten van genoeg slaap?

5 5 minuten lezen
Overzicht
 • 4 reacties
 • 49 vind ik leuks
Dat slapen gezond is wist je natuurlijk al. Na een goede nachtrust kom jij fitter én vrolijker de dag door. Ook is je concentratie overdag een stuk beter. Maar wist je dat genoeg slaap nog veel meer effecten heeft? We zetten 7 positieve maar minder bekende effecten voor je op een rij.

Je kunt dingen beter onthouden

Met andere woorden: je bent minder vergeetachtig als je goed hebt geslapen. En dat zorgt ervoor dat je beter kunt presteren. Thuis én op werk. Daarbij is het wel belangrijk dat je diep hebt geslapen. Slaap je lang genoeg maar te licht? Dan zijn je hersenen alsnog niet ‘fris genoeg’ om de volgende dag dingen te onthouden.

Je hebt een sterker immuunsysteem

Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende slapen minder snel ziek worden. Je loopt dus veel minder snel dat verkoudheidsvirusje op. En ben je toch niet helemaal fit? Dan helpt een goede nacht om je de volgende dag weer stukken beter te voelen. Het is niet voor niets dat je extra vroeg je bed in duikt als je niet helemaal lekker bent.

Je ziet er aantrekkelijker uit

En dan hebben we het niet alleen over die wallen die je voorkomt met genoeg slaap. Een goede nachtrust zorgt namelijk ook voor een mooiere huid. Dit komt omdat je minder cortisol aanmaakt als je goed slaapt. Dit stresshormoon maakt je huid minder glad en soepel. Daar kan geen dagcrème tegenop!

Doe mee met onze challenge ‘Slaap je fit in 10 dagen!’

Wil jij ook beter slapen? Doe dan mee met onze speciale challenge: slaap je fit in 10 dagen. Ontvang elke dag een berichtje in je mailbox met daarin een opdracht, uitdaging of handige tip die jou helpt om beter te slapen. Zodat jij je overdag weer topfit voelt!

Doe mee met de challenge

Je hebt minder stress

Minder aanmaak van het stresshormoon cortisol zorgt ook voor, je raadt het al, minder stress. En dat is wel zo fijn met een drukke baan in zorg en welzijn. Verder heeft de aanmaak van cortisol invloed op andere hormonen in je lichaam, zoals het gelukshormoon serotine. Extra belangrijk dus om dat hormoon onder controle te houden met voldoende slaap. 

Je hebt een lagere bloeddruk

Mensen die goed en lang slapen hebben een lagere bloeddruk dan mensen die dit niet doen. Dit komt omdat stress je bloeddruk verhoogt. En zoals we hierboven al zeiden zorgt genoeg slaap juist voor minder stress. Zo zie je maar dat het ene positieve effect het volgende veroorzaakt.

Je hebt minder kans op overgewicht

Het is waar: genoeg slaap is goed voor de lijn. Mensen die slecht slapen hebben meer kans op obesitas. Dit komt onder andere doordat een tekort aan slaap zorgt voor een tragere stofwisseling. Ook maakt je lichaam bij te weinig slaap extra hormonen aan die juist aanzetten tot eten. Tot slot heb je nou eenmaal meer zin in foute snacks als je moe bent. Mensen eten zo’n 200 tot 250 kilocalorieën meer na een slechte nacht. Herkenbaar?

Je hebt meer zin in seks

Had jij de link al gelegd? Te weinig slaap verlaagt het libido van mannen én vrouwen. Daarbij werken de klachten die je krijgt van slaaptekort natuurlijk ook niet mee. De uitspraak ‘ik ben vandaag echt te moe voor seks’ komt je misschien wel bekend voor. Misschien zorgt het verbeteren van je nachtrust dus wel voor een leuke boost in je seksleven.

Hoe goed slaap jij? Ontdek het nu

Al die effecten van goed slapen zijn natuurlijk hartstikke fijn. Maar hoe weet je nou of je zélf goed slaapt? Een goede nachtrust is namelijk meer dan alleen het aantal uur dat je slaapt. Download daarom hieronder de 5 belangrijkste kenmerken van goede slaap. En vink af wat voor jou geldt. 

Download de 5 kenmerken van goede slaap

Bronnen: Slaapwijzer, Gezondheidsnet

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • nasi blasky
  Hallo, mijn naam is Kallya uit de VS. Ik wil de wereld vertellen over de grote en machtige spreukenmaker genaamd Omoogun. Mijn man bedroog me en was niet langer toegewijd aan mij en onze kinderen. Toen ik hem vroeg wat het probleem was, vertelde hij me dat hij dat heeft gedaan. werd verliefd op mij en wilde scheiden ik was zo diepbedroefd dat ik de hele dag en nacht huilde, maar hij verliet het huis ik was op zoek naar iets online toen ik een artikel zag hoe de grote en machtige omoogun zovelen in soortgelijke situaties heeft geholpen Het mijne e-mailadres stond daar, dus ik stuurde hem een ​​e-mail waarin ik hem vertelde over mijn probleem. Hij vertelde me dat hij binnen 24 uur bij me terug zou komen. Ik deed alles wat hij me vroeg om de nestdag te doen. Tot mijn grootste verrassing kwam mijn man thuis en werd huilend en smekend om vergeving en hem terug te accepteren. Deze liefdesbetoveraar is echt. https://omoogunspellcaster.wixsite.com/website omooguntempleofanswer@gmail.com WhatsApp +2348139012331
 • Elly
  Fijn dit soort mails te mogen ontvangen. Weer een Eye opener om , indien nodig, iets goed onder de loep te nemen. Ik kwam nu tot de bevestiging dat ik prima slaap.
 • FenderBenjen
  Aub niet meer rode letters op blauwe of groene achtergrond afdrukken. 1 op de 18 mannen is zwak in kleuren (zoals ik) en kan dat niet lezen.
  • LotteK
   Goed dat je het noemt, we gaan erop letten! Groetjes, Lotte (PGGM&CO)