1. Home
 2. Gezond leven
 3. Bewegen
 4. Fiets je fit: De 7 leukste fietsroutes in Nederland

Fiets je fit: De 7 leukste fietsroutes in Nederland

4 4 minuten lezen
Overzicht
Fietsroutes Nederland
 • 3 reacties
 • 35 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 28 maart 2022
Met 22,8 miljoen telt Nederland meer fietsen dan mensen. Met de mooiste routes door het hele land zijn wij zelfs het beste fietsland ter wereld. Daar mogen we best trots op zijn. Want zeg nou zelf; er gaat toch niks boven een fietstocht door onze bosrijke natuur, Hollandse duinen en boerendorpjes? En het is ook nog eens hartstikke gezond! We zetten de 7 leukste fietsroutes in Nederland voor je op een rij.

Utrechtse heuvelrug – 60,3 km

We beginnen in het midden van ons land bij de Utrechtse Heuvelrug. Deze route neemt je mee naar het prachtige Henschotermeer en Austerlitz. Hier vind je een enorm heidegebied. De volledige route is met ruim 60 kilometer vooral geschikt voor e-bikes. Maar je kunt hem ook heel gemakkelijk inkorten.

Naar de route

Giethoorn en Dwarsgracht – 15,34 km

Voor wie van water en gezelligheid houdt is deze route door Giethoorn een echte aanrader. Het dorpje werd gesticht in 1230 en wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Naast fietsen valt hier nog veel meer te beleven. Plof na je tocht neer op een van de vele leuke terrasjes. Of maak een mooie tocht in een fluisterbootje door de grachten.

Naar de route

Kennemerduinen – 25 km

Deze fietstocht door de Kennemerduinen geeft je hét ultieme vakantiegeval. Ideaal om op een zonnige dag te combineren met een bezoekje aan het strand. Op de route lopen het duin, duingrasland, binnenduinbos en landgoederen in elkaar over.

Naar de route

Korting op fietsen en e-bikes van Fietsvoordeelshop.nl

Denk jij erover om een nieuwe fiets aan te schaffen? Als lid van PGGM&CO ontvang je nu leuke korting op mooie fietsen én e-bikes van Fietsvoordeelshop.nl. Neem gauw een kijkje of er iets voor jou tussenzit. En fiets je fit! 

Bekijk dit ledenvoordeel

Bekendelleroute door de Achterhoek – 31.7 km

Helemaal aan de andere kant, in het oosten van ons land vind je deze prachtige route door de Achterhoek. Fiets langs mooie weilanden, dwars door het dorp Bredevoort en langs de rivier de Slinge. Je pakt bij deze route zelfs een stukje Duitsland mee!

Naar de route

Brandeveenroute in Drenthe – 39 km

Deze tocht gaat langs de prachtige vennen in het noorden van ons land. Op de hogere delen rond de vennen liggen bossen en heideterreinen. Verder fiets je door het groene dorpje Dwingeloo, door Oerhollands boerenlandschappen en door de uitgestrekte bossen van de nationale parken Drents-Friese Wold en Dwingelerveld.

Naar de route

Geul en gulproute in Limburg – 48 km

Ook het zuiden mag natuurlijk niet ontbreken. In het prachtige Limburg ligt deze Geul en Gulproute. Geniet onderweg van de mooie kastelen en watermolens en fiets over het Plateau van Margraten. Hier vind je naast akkers en weilanden ook boomgaarden. Let wel op: deze route heeft wat meer hoogtemeters dan je in de rest van het land gewend bent;)

Naar de route 

De Slufter op Texel – 36 km

Tot slot zijn onze Waddeneilanden natuurlijk ideaal om met de fiets te ontdekken. Texel is het enige Waddeneiland met een fietsknooppuntensysteem en daarmee hét fietsparadijs. Bij deze route fiets je langs De Slufter, een prachtig natuurgebied. Vergeet niet op de kop van het eiland de vuurtoren bezoeken. Ook badplaats de Koog is onderdeel van de route.

Naar de route

We zijn benieuwd: wat is jouw favoriete fietsroute in Nederland? Laat het hieronder weten.

 

 

 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Marianne
  Een mooie aanvulling op de routes is de omgeving van IJmuiden, Alkmaar, Schagen en kop van Noord Holland.
 • Marijke
  Wij hebben door heel Nederland vele routes gefietst, o.a. langs de IJssel, door de IJsselvallei naar de kop van Overijssel en daar door de Weerribben. Van Scheveningen door de duinen naar Hoek van Holland. Langs de Vecht in Utrecht en in Overijssel. De Laga routes gefietst in Overijssel en Duitsland. Van Passau naar Wenen, dat was écht een belevenis. Wij kunnen het iedereen die nog goed fietsen kan aanraden, een fietsvakantie. Het is de natuur beleven, op een goede fiets, veel versnellingen, zonder ondersteuning, is veel gezonder volgens de artsen.
 • Anneke
  Mooie routes mis zuid holland