1. Home
 2. Gezond leven
 3. Bewegen
 4. Poll: Controleer jij regelmatig je borsten?

Poll: Controleer jij regelmatig je borsten?

2 2 minuten lezen
Overzicht
 • 2 reacties
 • 8 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 31 oktober 2022
Elk jaar wordt in Nederland bij ruim 17.000 vrouwen borstkanker (inclusief voorloperstadium) geconstateerd. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Daarom is het belangrijk om je borsten te kennen, weet wat de 12 mogelijke symptomen van borstkanker zijn en bij twijfel of met een klacht naar de huisarts gaat.

Oktober is borstkankermaand. Borstkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar wordt in Nederland bij ruim 17.000 vrouwen borstkanker (inclusief voorloperstadium) geconstateerd. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 7 vrouwen borstkanker ontwikkelt. Bij 5 tot 10% is erfelijke aanleg de oorzaak. 20-25% van de nieuwe patiënten is jonger dan 50 jaar. Jaarlijks sterven er nog altijd 3.000 vrouwen aan borstkanker; dat zijn er 9 per dag. Ook krijgen jaarlijks ruim 100 mannen de diagnose.

Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op overleven. Daarom is het belangrijk om je borsten te kennen, weet wat de 12 mogelijke symptomen van borstkanker zijn en bij twijfel of met een klacht naar de huisarts gaat. 

Het beste moment om je borsten te checken is de week na je ongesteldheid. Dat is omdat menstruatie invloed heeft op je borsten. En ze anders kunnen aanvoelen. Voel of zie je iets vreemds? Controleer je borsten dan opnieuw wanneer je ongesteldheid is afgelopen.

 

Controleer jij regelmatig je borsten?

24 stemmen

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Afke
  Bij de controle buig ik ook naar voren, zodat de borsten vrij hangen en bevoel ik ze één voor één, tussen mijn beide handen. Verder bevoel ik in dezelfde positie, met een vlakke rechterhand mijn linker oksel, en omgekeerd. Het foefje met het trekken aan de tepel kende ik niet.
 • Greet10
  Ik vind het geweldig dat jullie dit doen.