1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Met pensioen
 4. 3x leuke dingen om te doen tijdens je pensioen

3x leuke dingen om te doen tijdens je pensioen

7 7 minuten lezen
Overzicht
2 senioren dames schilderen lachend
 • 9 reacties
 • 372 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 4 december 2019
Na jarenlang hard werken is het eindelijk zover. Je welverdiende pensioen gaat van start. Nu heb je de tijd om je leven helemaal in te richten zoals jij dat wilt. Misschien heb je al helemaal bedacht hoe je deze invult. Maar weet je nog niet zo goed wat je wilt nu je (bijna) met pensioen bent? Lees dan onze 3 leuke tips om je vrije tijd in te vullen.

1.    Ga aan de slag als vrijwilliger

Waarschijnlijk heeft je baan in de zorg voor veel zingeving en voldoening gezorgd. Wil je dit gevoel vasthouden tijdens je pensioen? Ga dan aan de slag als vrijwilliger bij jou in de buurt. Help bijvoorbeeld een vaste dag per week bij de voedselbank of begeleid koffie- en bingo-ochtenden bij een zorginstelling. Je kiest er natuurlijk zelf voor hoeveel uur je vrijmaakt voor vrijwilligerswerk. Wel kan het prettig zijn om het op vaste momenten te doen. Dit geeft je structuur en regelmaat. 

2.    Pak je oude hobby’s weer op

Heb je jouw hobby’s jarenlang aan de kant geschoven? Of weet je eigenlijk niet meer wat je écht leuk vindt om te doen? Herontdek dan je hobby’s en bedenk wat je als kind graag deed. Was je graag creatief bezig? Of liever de hele dag buiten? Misschien deed je wel een teamsport of las je het ene na het andere boek uit. Ontdek waar jij energie van krijgt en maak hier ruimte voor tijdens je pensioen.

3.    Gebruik je vrije tijd om iets nieuws te leren tijdens je pensioen

Heb jij ook ooit ergens van gedroomd wat er nooit van is gekomen? Of zou je wel eens iets heel nieuws willen leren wat eigenlijk totaal buiten je comfortzone ligt? Je pensioen is dé tijd om ermee aan de slag te gaan. Volg bijvoorbeeld een cursus over kunst of geschiedenis bij HOVO Nederland, begin een moestuin of leer gitaarspelen met behulp van handige instructievideo’s op YouTube. Het hoeft niet per se nuttig te zijn. Zolang jij er maar plezier aan beleeft. Want tijdens je pensioentijd mag je best wat meer aan jezelf denken. 

Beeld: iStock

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Poemba
  Doe vrijwilligerswerk. Nu voor ouderen. En opgegeven als schoolmaatje voor vluchtelingen.
  • Emmelie
   Hoi Poemba, Bedankt voor je reactie. Mooi om te horen dat je een plek hebt gevonden om vrijwilligerswerk te doen. En gaaf dat je nu ook een schoolmaatje wordt voor vluchtelingen. Mooi en inspirerend om zo zelf invulling te kunnen geven aan je pensioentijd. Groetjes, Emmelie - PGGM&CO
 • Willy
  Ik ben ook vrijwilligers werk gaan doen op een dagopvang.
  • Emmelie
   Hoi Willy, Bedankt voor je reactie. Mooi om te horen dat je een fijne plek hebt gevonden om vrijwilligerswerk uit te voeren nu je met pensioen bent. Groetjes, Emmelie - PGGM&CO
 • Moojen
  Mijn mening is als je met pensioen bent het nog drukker heb met leuke dingen dan tien ik nog werkte
 • Bea
  Het is belangrijk dat als je met pensioen bent je weer nieuwe dingen ondekt van jezelf.
 • Bloem1
  Vastberaden om na mijn pensioen, eindelijk de dingen te gaan doen waar ik naar uit zag en graag wilde oppakken. Ik ben begonnen met korte cursussen. Na nog geen jaar was het over. Ik werd steeds meer moe. Tijdens mijn werkzame leven, teveel, te hard en te lang gewerkt. Dat wist ik, maar er was, mede in overleg, niets aan te doen. Kortom, het is niet voor iedereen weggelegd om na de pensioendatum, nog leuke dingen te doen, neen, voor mij zijn leuke dingen doen over, te laat mee. Mede omdat ik zo'n "fijne"- meewerkende werkgever vanuit de zorg heb gehad!
 • Kooijman1
  Ik ben op 11 januari 66 jaar en 4 maanden geworden. Ik had 2 banen. Een van 32 uur per week en een van 10 uur per week. Ik had het heel erg naar mijn zin. Ik was nog niet aan pensioen toe. Maar met de baan van 32 uur moest ik stoppen. Landelijke belangenroganisatie van gehandipcaten en chronisch zieken. Ik kon niet blijven, omdat ze 3 fte-ers moesten bezuinigigen. Maar gelukkig kan ik nog tot 1 juli bij Vereniging LFB blijven werken. Dat is een organisatie voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Die bestaat in juni 25 jaar. Ik ben medeoprichter. Daarom mocht ik daar blijven. Ik hoop langer. En ik heb zelf een keuze gemaakt over mijn vrijwilligerswerk. Dat is belangen beharitigen in mijn gemeente, zorgen voor toegankelijkheid voor iedereen. En geschiedenis gehandicapten. En met Vergeten Slachtoffers bezig houden. Dat zijn gehandicpaten, chronisch zieken en mensen met een psychiatrische beperking werden ook vergast werden. Daar wil ik meer andacht aan geven tijdens de dodenherdenkinge en dat deze mensen ook speciaal herdacht worden. Niet alleen joden, sygeuners, en anderen.
 • PGGM&CO Gebruiker
  Nog ruim een half jaar dan krijg ik mijn aow en pensioen, ik fantaseer over wat ik dan ga doen, en heb mijn idee in daden omgezet en een mooi winkelpandje gekocht. Als het zover is dan start ik met de verkoop van mooie sieraden spirituele dingen en dingen uit Gambia. In het achterste aparte gedeelte probeer ik een soort kringloop te realiseren, waar mensen dingen kunnen brengen die ze wel kwijt willen voor een goed doel. Dat doel is Gambia en 100% van de opbrengst van het kringloop gedeelte gaat naar Gambia. Dat breng ik zelf daar naar toe, ik steun daar privé al langer straatarme gezinnen. Het geeft me een heel goed gevoel na 45 jaar in de zorg gewerkt te hebben wil ik eigenlijk nog steeds zorgen. Ik verheug me er erg op en ben momenteel met het pandje bezig gewoon heerlijk. Het winkeltje krijgt de naam Compassie :-)