1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Hulp & advies
  4. Zo krijg je als mantelzorger hulp bij het aanvragen van extra zorg

Zo krijg je als mantelzorger hulp bij het aanvragen van extra zorg

7 7 minuten lezen
Overzicht
Meneer krijgt hulp van een mevrouw met pgb aanvragen op tablet
  • 1 reacties
  • 40 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 4 maart 2019
Als mantelzorger kun je extra zorg ontvangen voor degene voor wie je zorgt. Dit gebeurt in de vorm van een pgb of zorg in natura. Maar bij het aanvragen van deze extra zorg kun je soms best wat hulp gebruiken. Gelukkig zijn er organisaties en experts die precies weten waar je hiervoor moet zijn en je hierin graag helpen. Wij vertellen je er meer over.  

Hulp bij het aanvragen van pgb: soms is dat best wel fijn

Het aanvragen van extra zorg is niet altijd even makkelijk. Je belandt als mantelzorger in een wereld van wetten en regels, waarbij je bij verschillende organisaties en loketten moet zijn. Zeker als je zelf niet in de zorg werkt, voelt dit soms als een groot doolhof. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Hieronder beschrijven we een aantal mensen en organisaties die je graag helpen bij het aanvragen van 'pgb' (persoonsgebonden budget) en 'zorg in natura'.

Een onafhankelijke cliëntondersteuner komt op voor jouw belangen

Een cliëntondersteuner denkt mee over de zorg en ondersteuning die nodig is; wat past bij jou en welke keuzes heb je? Hij of zij kent het zorgaanbod bij jou in de buurt en kan bijvoorbeeld aanwezig zijn bij een gesprek met de persoon die bepaalt welke zorg je nodig hebt. De cliëntondersteuner onafhankelijk van de organisaties die de indicatie vaststellen. Hij of zij komt dus op voor jouw belangen.

Iedereen die zorg nodig heeft, heeft recht op een gratis onafhankelijke cliëntondersteuner. Je vraagt deze zelf aan bij de gemeente waarin je woont. 

Een mantelzorgmakelaar neemt werk uit handen

Een mantelzorgmakelaar maakt samen met jou een overzicht van alles wat er moet gebeuren rondom de zorg voor je vriend of familielid. Daarna neemt de mantelzorgmakelaar werk uit handen, door bepaalde taken van jou over te nemen. Zo kan hij of zij het aanvragen van een persoonsgebonden budget of zorg in natura volledig voor jou regelen. Zo houd jij tijd over voor andere dingen.

Belangenvereniging Per Saldo

Per Saldo is de belangenvereniging van en voor mensen met een pgb. Wil jij extra zorg aanvragen? Dan informeert en adviseert Per Saldo jou over alles wat er moet gebeuren. Dit doen zij onder andere via hun website. Met slimme lijstjes en wegwijzers helpen zij je in alles wat je moet weten of kunt doen om extra zorg te krijgen.   

 

Bron: Per Saldo, BMZM, Regelhulp. Beeld: Getty Images

Download nu het gratis e-book voor mantelzorgers

Er bestaan veel organisaties en instanties die jou helpen in de zorg voor je naaste. Wil je weten welke dat zijn en hoe je de extra hulp aanvraagt? Je vindt het in onze gratis Wegwijzer voor mantelzorgers.

Download de wegwijzer

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Angélique Litjens
    Ik wil heel graag hulp bij het aanvragen van een scootmobiel