1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Met pensioen
 4. Wacht niet tot je pensioen met doen waar je blij van wordt

Wacht niet tot je pensioen met doen waar je blij van wordt

In gesprek met Harry over zijn pensioentijd
Overzicht
 • 4 reacties
 • 44 vind ik leuks
Harry is 66 en sinds januari met vervroegd pensioen. Hij is nog altijd actief in de sector zorg en welzijn. Vanuit zijn rol in de ledenraad bij PGGM&CO, maar ook met het opzetten van stichting TIE. In een persoonlijk interview vertelt Harry hoe hij zijn pensioendagen vult en waarom hij nog zo betrokken is bij de sector.

Wat voor werk heb je gedaan in de sector? “Ik ben begonnen als begeleider in de kinderbescherming. Toen kreeg ik zelf kinderen en wilde ik wat anders. Ik kwam terecht in de gehandicaptenzorg. Vervolgens had ik meerdere functies onder andere een woonvorm voor  ex-psychiatrische patiënten. Dit ging om mensen die een verkeerde indicatie hadden gekregen. Vaak met een verstandelijke beperking. Hierna ben ik uiteindelijk leidinggevende geworden en heb ik samen met ouders verschillende woonvormen opgezet. De laatste jaren heb ik als interim manager gewerkt voor een aantal stichtingen. 

Ik kon al bewust wat terugschakelen

En hoe was de overgang naar je pensioen? “Dat voelde wel als een belangrijk moment. Je leeft er toch naartoe. Maar omdat ik als interim manager werkte kon ik zelf al wat terugschakelen. Ik koos al bewuster welke projecten ik wel en niet wilde doen, en ben ook minder uren gaan werken. De verantwoordelijkheid als leidinggevende zorgt namelijk ook voor druk. Hiermee kon ik beter omgaan toen ik jonger was. Ik zie collega’s die door deze druk niets meer met de sector te maken willen hebben als ze met pensioen gaan. Ik heb dat niet hoor en ben nog graag betrokken.”

Zij vallen vaak tussen wal en schip

Op wat voor manier? “Mijn oudste dochter heeft een beperking. Voor haar hebben we een woonvorm opgezet. Hier ben ik voorzitter van. Daar ben ik al vrij druk mee. Daarnaast ben ik bezig met het opzetten van stichting TIE voor meervoudig verstandelijk gehandicapte kinderen en volwassenen. Zij vallen vaak tussen wal en schip. Vanuit mijn werkende leven weet ik dat die groep moeilijk terecht kan in zorginstellingen.”

Ik heb nog steeds een groot netwerk en allerlei ideeën

Waarom ben je nog zo betrokken? “Het behouden van personeel in de zorg is een grote uitdaging voor de sector. Ik voel me goed dus wil daar nog graag aan bijdragen. Daarbij ben ik niet iemand die alleen maar in de tuin gaat werken. Natuurlijk heb ik hobby’s. Zo klus ik graag, heb een hond en ben druk met mijn kinderen en kleinkinderen. Maar ik heb ook nog steeds een groot netwerk uit de sector en allerlei ideeën. Daarom zit ik ook in de ledenraad van PGGM&CO. Het geeft me energie om mee te denken over hoe we de sector beter kunnen maken.”

Denk alvast na over een soepele overgang

Wat is je tip aan anderen die (bijna) met pensioen gaan? “Kijk verder dan je werk. Denk na wat je belangrijk en leuk vindt in je leven. Besteed daar tijd aan. Wacht niet tot je pensioen met doen waar je blij van wordt. En denk daarnaast alvast na over een soepele overgang tussen je werk en je pensioen. Wil je al wat minder uren werken? Wat is er financieel mogelijk? Zoek het alvast uit en maak een plan.”

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Elseliek
  Chapeau Harry want het is voor jou altijd zowel privé als in je werk zorgen geblazen!
 • Annie rekveld
  Super om te lezen trouwens( mooie hond,onze zoon even de zelfde)ook ik ben nu vrijwilliger geworden bij de hospice Raalte,fijn om vanuit de zorg,nog met de medemens bezig te zijn,het geeft een goed gevoel iets vrijwilliger te doen.
 • Joke1951
  Goed gedaan Harry , Blijf bezig zolang het fijn voelt. De vrijheid van geen verantwoordelijkheden meer buiten de deur is ook waardevol. Dat geeft weer mogelijkheden die ook goed voelen.
 • E.B. Luttikholt- Driever
  Prima geschreven weergave ,hoe je op een goede manier naar je pensioen kunt werken.