1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Met pensioen
 4. 5 bijzonder leuke hobby’s om te doen tijdens je pensioen

5 bijzonder leuke hobby’s om te doen tijdens je pensioen

7 7 minuten lezen
Overzicht
Dansend stel senioren
 • 9 reacties
 • 230 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 24 mei 2024
Jarenlang heb je het vooruitgeschoven. Want je zou het ‘later’ wel weer oppakken. Als je meer tijd hebt. Nu is het (bijna) zover: later is eindelijk aangebroken. Hoe ga jij je tijd invullen? Kies je voor vrijwilligerswerk? Of misschien wil je wel een dag per week op de kleinkinderen passen? Wat je ook doet; vergeet jezelf niet. Geniet van je welverdiende vrije tijd en ontdek deze 5 bijzonder leuke hobby’s om te doen tijdens je pensioen.

1. Geniet swingend van je pensioen

Heb jij vroeger ook op dansles gezeten? En vond je de foxtrot en de Weense wals ook zo leuk? Niet? Dan zijn er nog genoeg andere swingende opties. Wat denk je bijvoorbeeld van salsa of flamenco? Veel buurt- en cultuurcentra organiseren danslessen. Vaak krijg je als 65-plusser zelfs korting én het is een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten.

2. Leer een nieuwe taal

Kom jij ook niet verder dan ‘dos menús del día, por favor’? Maar zou je eigenlijk heel graag vloeiend Spaans spreken? Het is nooit te laat om iets nieuws te leren. Dit geldt ook voor het leren van een vreemde taal. Er zijn veel (online) cursussen te vinden. Heb je liever echt les van een docent? Ook dat is mogelijk. Bijvoorbeeld bij een Open- of Volksuniversiteit bij jou in de buurt.

3. Volg een creatieve cursus

Werk je graag met je handen? Denk dan eens aan een cursus pottenbakken, schilderen of naaien. Het geeft veel voldoening en plezier om iets tastbaars te maken. En ben je er heel goed in? Maak dan een ander blij door een unieke vaas, tas of sjaal cadeau te doen. Of verkoop ze op een zelfgemaakte markt.

4. Schrijf een boek

Veel mensen zouden graag een boek schrijven. Maar er zit een groot verschil in willen en het ook echt doen. Ben jij een doorbijter én heb je een verhaal dat je graag wilt delen. Zet dan je computer aan en begin met schrijven. Het hoeft heus geen bestseller te worden. Of houd het simpel met een online dagboek of blog. Zolang jij er maar plezier in hebt.

5. Word lid van een boekenclub

Heb je geen zin om zelf een boek te schrijven? Maar vind je lezen wel heel leuk? Word dan lid van een boekenclub. Dit is een gezellige manier om nieuwe mensen te ontmoeten, over boeken te praten én nieuw leesmateriaal te ontdekken. Leer bijvoorbeeld meer over spiritualiteit, geschiedenis, politiek en gezondheid. Of verdwaal met je gedachten in romantische of juist spannende verhalen van bekende en minder bekende schrijvers. Een spannende podcast luisteren kan natuurlijk ook. 

Welke hobby wil jij doen tijdens je pensioen?

Er is zoveel leuks te doen en zoveel te ontdekken. Heb jij een bijzondere hobby die je graag met anderen wilt delen? Heb je plannen om te beginnen? Of zoek je een maatje om het samen te doen? Laat het dan weten in een reactie hieronder. En vertel ons wat jij er zo leuk aan vindt. Wie weet inspireer je anderen om er ook mee te starten. 2

Beeld: iStock

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Henk Schipper
  Altijd gedacht 'ik kan niet toneelspelen'? Bij Levende Historie Amersfoort kun je het tegendeel ontdekken. Je kruipt in de huid van een gasteling van de Mannenzaal uit 1907, en zie: je bent die oude 19e eeuwer. Geen uit het hoofd geleerde rol, wèl een andere persoon uit een andere tijd die gewoon zichzelf is. Proberen? kijk op www.levendehistorie.nl of mail direct naar mail@levendehistorie.nl
 • Joke
  Ik heb leuk vrijwilligerswerk en heb genoeg tijd voor mezelf.
 • Poemba
  Als kind never op vakantie geweest...niet met ouders ,school of familie??? Geen geld hiervoor???
 • Joke
  Ik had nog wel door willen werken
 • Richard
  test
 • Margritha
  Dansen is geweldig en vroeger veel gedaan
 • Thea Talsma
  Ik zoek een beleggers club in mijn buurt ( Drenthe). Het zou fijn zijn als er ook vrouwen in zitten ener verschillen zijn in belangstelling en ervaring.
 • Leonie4
  Lekker samen wandelen . Ik wandelde met vriendin, maar heel sneu voir haar, het lukt niet meer. Ik ben vrouw, 74 jaar oud en woon in Amsterdam. Vind het leuk om bv 14 of 15 km.te lopen. Misschien kan ik wel meer kilometers. Weet ik niet. Naam: Leonie Engelen. mhj.engelen@gmail.com
 • Myriam
  Op 9 mei 2020 is mijn hond overleden maar ik ben blijven wandelen en dat geeft veel energie en conditie. Zo vaak verdwijnen mensen uit het straatbeeld wanneer zij hun hond kwijt zijn. Het lijkt wel of mensen zich generen om alleen te lopen zonder hond. Gooi dat van je af. Wandelen is heerlijk en in het Heuvelland waar ik woon heb ik ook regelmatig echte inspanning tijdens het wandelen. Hou vol, juist wanneer je alleen bent. Zorg goed voor jezelf. Als je wandelt doe het elke dag op een vaste tijd. Succes!