1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Werkdruk in de zorg: oorzaken, gevolgen en oplossingen

Werkdruk in de zorg: oorzaken, gevolgen en oplossingen

4 4 minuten lezen
Overzicht
stress werkdruk signalen spanning burn-out overspannen mentaal fit
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Om je werk goed te doen, moet er een gezonde balans zijn tussen je werklast en je belastbaarheid. Is de balans zoek? Dan wordt de werkdruk te hoog, met als gevolg stress in de zorg. De meeste mensen ervaren weleens spanning of stress op het werk. Een beetje kan ook geen kwaad, want het houdt je ook scherp. Maar als de stress te lang duurt of de druk te hoog wordt, dan is dat ongezond.

Wat is werkdruk in de zorg? 

Werkdruk ontstaat als je niet kunt voldoen aan de eisen die jouw baan of leidinggevende aan je stelt. Bijvoorbeeld als je te veel cliënten in een korte tijd moet helpen of omdat de werkzaamheden inhoudelijk nét te moeilijk zijn. De druk wordt al snel te hoog als je hier zelf niks aan kunt veranderen. Werkdruk is helaas een veelvoorkomend probleem bij personeelstekort in de zorg. 

  

Wat zijn de oorzaken van werkdruk?  

Naast te hoge eisen en onhaalbare doelstellingen kan werkdruk in de zorg ook andere oorzaken hebben. Eén van de grootste problemen in de zorg is het gebrek aan zorgprofessionals, wat leidt tot hoge werkdruk in de zorg. Hierdoor is er weinig ruimte voor pauzes en genoeg vrije tijd tussen de diensten door. Maar er zijn ook andere oorzaken die de druk op de zorg opvoeren. Denk hierbij aan: 

  • Te weinig of te veel zelfstandigheid hebben; 

  • Een meningsverschil met je baas of collega; 

  • Een baan die eigenlijk niet bij je past; 

  • Stress door oorzaken van buitenaf, bijvoorbeeld door een privésituatie; 

  • Extra drukte in een bepaald seizoen, bijvoorbeeld in de zomermaanden. 

  

Wie is verantwoordelijk voor werkdruk? 

Werkdruk kan een flinke uitdaging zijn en zowel jij als je werkgever spelen hierin een rol. Je werkgever moet zorgen voor een haalbare werkdruk door realistische doelen te stellen en voldoende personeel te bieden. Ze moeten ook duidelijk zijn over verwachtingen en je ondersteunen wanneer de druk oploopt.  

Maar ook jij speelt een belangrijke rol in het verminderen van je eigen werkdruk. Praat openlijk over jouw werkbelasting en meld het meteen als de druk te hoog wordt. Stel duidelijke grenzen en werk samen aan oplossingen. Wees eerlijk over wat je aankunt en neem verantwoordelijkheid voor je eigen werkdruk. Door actief bij te dragen aan een gezonde werkbalans, zorg je ervoor dat de stress beheersbaar blijft. Samen kunnen jullie een werkplek creëren waar je fijn kunt werken. 

  

Gevolgen van een te hoge werkdruk in de zorg 

Zeker in de zorg ligt de werkdruk hoog. Met uitval door burn-out, stress en soms zelfs arbeidsongeschiktheid als gevolg. De druk op de achtergebleven zorgprofessionals wordt zo nóg hoger. Druk op de zorg valt onder de zogenaamde psychosociale arbeidsbelasting. Dit noemen we zo wanneer er door hoge werkdruk stress ontstaat met lichamelijke, geestelijke en sociale klachten als gevolg. Heb je lange tijd te maken met een te hoge werkdruk? Dan raak je niet alleen gestrest, maar is de kans ook groot dat je je motivatie verliest. Vaak moet je alert zijn op klachten. Want als je eenmaal bent uitgevallen, is het moeilijk om weer terug te komen. Dit geldt helemaal wanneer je overspannen bent of een burn-out hebt binnen de zorgsector. Ook voor je privéleven heeft dit vaak grote gevolgen. 

  

Werkdruk herkennen 

Gezonde werkdruk herken je aan een goede concentratie: in een korte tijd krijg je veel voor elkaar. Hier kun je het misschien een beetje warm van krijgen, maar dat is heel normaal. Is de druk voorbij? Dan wordt de noodzaak voor je opperste concentratie weer minder en merk je dat je het vanzelf weer minder warm hebt. Je lichaam en geest hebben daarna tijd nodig om te herstellen tot het volgende stressmoment. Is die tijd er niet en blijft de druk alsmaar op hetzelfde hoge niveau? Dan loop je het risico dat je geestelijke en lichamelijke klachten krijgt die niet 1-2-3 overgaan. Morele stress is een term die vaak in deze context opduikt, omdat zorgprofessionals soms gedwongen worden beslissingen te nemen die stuiten tegen hun persoonlijke waarden. Er zijn veel klachten die te maken hebben met een te hoge werkdruk. Denk aan hoofdpijn, prikkelbaarheid of spierspanning. Maar ook een mindere motivatie of sneller emotioneel worden. Er zijn ook minder bekende stressklachten, zoals oorsuizen of wazig zien. 

  

Manieren om werkdruk te verminderen 

Herken je werkstress bij jezelf of bij collega’s? Dan is het de hoogste tijd om er iets aan te doen. Sommige dingen heb je niet zelf in de hand. Denk bijvoorbeeld aan zieke collega’s, wat leidt tot een personeelstekort in de zorg. Toch zijn er genoeg zaken waar je wél controle over hebt. Ontdekken wat energie geeft en wat juist stress oplevert is een goede eerste stap. Hoe beter jij weet welke hulp je nodig hebt om je werkstress te verminderen, hoe makkelijker een ander jou ook echt kan helpen. 

 

Voldoening in je werk 

Werken in de zorg kan zwaar zijn, maar het geeft ook veel voldoening. Jij maakt een verschil in het leven van anderen. Elke dag help je mensen, bied je steun in moeilijke tijden en draag je bij aan hun welzijn. Daar mag je trots op zijn. 

 

Ook al is de werkdruk hoog, vergeet niet hoe waardevol jouw werk is. Je biedt niet alleen zorg, maar ook hoop. Zorg goed voor jezelf, zodat je elke dag met trots en energie je belangrijke werk kunt blijven doen. 

 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.