1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Het heeft mij geholpen om eerlijk naar mezelf te zijn

Het heeft mij geholpen om eerlijk naar mezelf te zijn

Zo is Lya stress de baas
Overzicht
Foto van Lya Stress de Baas
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Mijn naam is Lya Speksnijder – den Besten en ik werk in het ziekenhuis Sint Jansdal. Daar ben ik medisch assistent op de poli interne geneeskunde oncologie. Daarnaast ben ik lid van de ondernemingsraad en vakbondsconsulent voor het CNV. Sinds half maart werk ik thuis en doe ik tijdelijk alleen werk voor de ondernemingsraad en de vakbond. Ook heb ik landelijke taken voor de vakbond. Net als ik zijn er meer collega’s in onze sector die in deze tijd juist meer thuiswerken. Dat brengt weer andere uitdagingen met zich mee.

Mijn ideale start van de dag is …

De dag beginnen met een kwartiertje sporten. Dat doe ik gewoon thuis met Nederland in Beweging. Mijn lichaam wordt dan goed wakker en ik heb meteen wat beweging gehad. Ik doe dit sinds ik thuiswerk en het bevalt me heel goed.

Tip! Het fijne van deze lessen is dat je ze gewoon kunt terugkijken. Je volgt de les dan op een moment dat het jou uitkomt.

Als ik mijn werkdag start ga ik eerst …

Een lijstje maken. Dit kan niet in mijn rol als medisch assistent, want daar word ik echt geleefd door de agenda. Maar voor de werkzaamheden die ik nu doe werkt het wel. Ik maak een lijstje van alles wat ik wil doen. En dat doe ik dan. Dit geeft veel rust, want het kan uit mijn hoofd als ik het heb opgeschreven.

In mijn pauze laad ik weer op door …

Door een lekker bakkie koffie natuurlijk! En in mijn pauze loop ik meestal even naar buiten. Dit kan nu makkelijker omdat ik thuiswerk. Soms kijk ik iets ontspannends op mijn iPad. Ik probeer in ieder geval echt even met iets anders bezig te zijn dan werk. Ik wil dus vooral niet tussendoor ‘even’ die mail lezen of beantwoorden.

Aan het einde van de dag kan ik werk het beste loslaten als ik …

Gewoon even naar buiten ga. Ik heb na een werkdag echt vierkante ogen van die iPad en computer. En ik merk dat ik het ook veel vermoeiender vind om iedereen alleen maar via Webex of telefoon te spreken. Dus ik wil eerst even naar buiten voor wat frisse lucht als ik na een werkdag mijn computer afsluit. Dan maak ik een wandeling door de natuur. Of ik loop gewoon even door de tuin.

In mijn vrije tijd ontspan ik het meest als ik …

Nou, dat zal ik vertellen. Ik heb namelijk sinds kort een nieuwe hobby! Zoals ik al vertelde wandel ik nu veel en tijdens het wandelen ga ik op zoek naar mooie grasjes en bloemetjes. Die neem ik mee en droog ik zelf. Ik maak daar bloemstukken van. Voor mezelf en mijn familie. Dit werkt voor mij echt ontspannend.

Mijn tip voor mijn collega’s uit de sector

Wees eerlijk als je stress ervaart in deze periode. Dit hoeft niet alleen door werk te komen. Het kan ook komen doordat je bang bent om besmet te raken. Dat is helemaal niet erg. Maar wees je er bewust en neem het serieus. Ga ermee aan de slag en zoek hulp als het nodig is. Ik heb dat zelf ook gedaan.

Heb jij veel last van stress? Zoek dan hulp
Je mentaal fit voelen is soms best een uitdaging met een drukke baan in de zorg. Tijdens, maar ook na een zware periode wanneer er nóg meer van je gevraagd wordt. Ervaar jij veel stress? Download dan onze gratis hulpgids om stress de baas te blijven. Of neem direct contact op met het Contactpunt psychosociale ondersteuning voor zorgprofessionals van ARQ IVP voor professionele hulp.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.