1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Stress & werkdruk
  4. Maak het niet te persoonlijk

Maak het niet te persoonlijk

Zo is Vanity stress de baas
Overzicht
Vanity met bos bloemen
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Ik ben Vanity en ik ben 29 jaar. Ik was werkzaam als laboratorium assistente. Maar waar ik werkte was de werkdruk erg hoog. Ik ben daar daarom gestopt. De afgelopen maanden heb ik door verschillende oorzaken met een burn-out thuis gezeten. Gelukkig gaat het nu goed en heb ik een nieuwe baan gevonden. Vanaf volgende week start ik in de jeugdgezondheidszorg als assistent schoolarts. Hier heb ik flexibele werktijden, de mogelijkheid tot thuiswerken en hoef ik niet meer op feestdagen te werken. En dat geeft mij als alleenstaande moeder veel rust.

Mijn ideale start van de dag is …

Zonder haast. En dat is natuurlijk bijna niet mogelijk als je kinderen hebt. Maar ik vind het wel echt prettig om mijn dag rustig op te kunnen starten. Dat doe ik het allerliefst met een warme douche en een lekker kopje thee.

Als ik op werk aankom ga ik eerst …

Tja … Bij mijn vorige werk ging ik eigenlijk direct aan de bak. Als ik op werk aankwam was het gelijk al heel druk. En ik ben echt niet vies van werken. Maar daar kwam ik binnen en moest ik direct een inhaalslag maken van een uur of soms zelfs anderhalf uur. Dat is natuurlijk niet lekker opstarten op je werk.

In mijn pauze laad ik weer op door …

Echt even weg te gaan van de afdeling. Ik werkte in het ziekenhuis. En daar was geen raam. Dus we hadden geen daglicht. Mij hielp het dan om soms in de pauze naar buiten te gaan. Even een frisse neus halen. Of ik ging even in het restaurant zitten. Puur om even letterlijk weg te zijn van de afdeling. Zo kon ik in de pauze mijn werk echt even loslaten.

Aan het einde van de dag kan ik werk het beste loslaten als ik …

Ja, daar heb ik inmiddels wel een manier voor gevonden. Ik voelde me namelijk altijd heel verantwoordelijk en was daardoor veel in mijn hoofd bezig met werk. Maar wat mij hielp was om te realiseren dat het werk ook doorgaat zonder mij. Ik weet dat ik een goede werknemer ben, maar ook ik ben vervangbaar. Deze mindset heeft mij heel erg geholpen.

In mijn vrije tijd ontspan ik het meest als ik …

Lekker op de bank lig en tijd voor mezelf heb. ’s Avonds als mijn dochter op bed ligt is het echt míjn tijd. Dan zet ik Netflix aan, maak een kopje thee en trakteer mezelf op iets lekkers. Dit is voor mij dagelijks echt een geniet momentje. En van lekker eten kan ik trouwens ook écht genieten.

Mijn tip voor mijn collega’s uit de sector

Maak het niet te persoonlijk. En probeer afstand te creëren tussen wie jij bent op je werk en wie jij thuis bent. Dit is wel echt iets wat mijn burn-out mij gebracht heeft. Want als ik niet neer was gegaan, had ik me niet verdiept in mezelf en waar het mis ging. Ik was net als veel andere zorgprofessionals altijd maar bezig met anderen, ook buiten mijn werk. Maar eigenlijk kan je pas goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt. En dat wil ik anderen ook graag meegeven!

Heb jij veel last van stress? Zoek dan hulp
Je mentaal fit voelen is soms best een uitdaging met een drukke baan in de zorg. Tijdens, maar ook na een zware periode wanneer er nóg meer van je gevraagd wordt. Ervaar jij veel stress? Download dan onze gratis hulpgids om stress de baas te blijven. Of neem direct contact op met het Contactpunt psychosociale ondersteuning voor zorgprofessionals van ARQ IVP voor professionele hulp.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.