1. Home
  2. Gezond leven
  3. De overgang
  4. In de overgang? Ontdek deze gouden tip van de overgangsconsulent

In de overgang? Ontdek deze gouden tip van de overgangsconsulent

6 6 minuten lezen
Overzicht
Overgansconsulent Desiree Van Cleef
  • 1 reacties
  • 13 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 4 november 2019
Veel zorgmedewerkers staan niet te springen om over de overgang te praten. Ze hebben het liever over andere dingen. Best logisch, toch? Niet volgens verpleegkundig overgangsconsulent Desirée van Cleef. “Het is de hoogste tijd dat zorgmedewerkers én werkgevers het taboe doorbreken”, vertelt ze in een gesprek met IZZ. Maar hoe doe je dat? Het antwoord is verrassend simpel.

Gouden tip: vraag of je collega ook opvliegers heeft

Om de hete brij heen draaien heeft weinig zin. Van Cleef raadt dan ook aan om gewoon aan je collega te vragen of zij ook weleens opvliegers heeft. En erover te praten met je leidinggevende. “Het geeft rust als je weet dat je niet de enige bent. Het voordeel is ook dat je samen kunt optrekken. Ben je eenmaal in gesprek met je leidinggevende of team? Vertel dan waarom je het over de overgang wilt hebben. Noem bijvoorbeeld het teambelang. Of dat je graag wat aanpassingen in je werk wilt doen zodat je goede zorg aan cliënten kunt blijven geven. Als jij goed uitlegt waarin de overgang jouw werk beïnvloedt kruip je echt niet meteen in een slachtofferrol. Voorbeelden helpen anderen juist om een beeld te krijgen van wat de overgang voor jou inhoudt.”

3 extra tips van de overgangsconsulent

De overgang komt met veel verschillende klachten. Deze zijn voor veel vrouwen anders. Toch zijn er een paar veelvoorkomende kwalen waar de meeste vrouwen tussen de 40 en 60 jaar mee te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende opvliegers. Van Cleef geeft 3 eenvoudige tips die je zelf kunt doen om de overgang een stukje aangenamer te maken:

1. Pas je leefstijl aan

Leefstijlaanpassingen maken soms veel verschil. Drink bijvoorbeeld minder koffie en wandel elke dag een stukje.

2. Overleg met je team en werkgever over praktische oplossingen

Heb je vaak opvliegers bij het douchen van thuiszorgcliënten? Kleed je luchtig en vraag je collega of zij de kleinste badkamers wil doen. Dat lucht al op.

3. Bespreek of er een rustigere werkplek voor je is. 

Ben je stressgevoelig of heb je concentratieproblemen? Overleg of er een rustigere werkplek voor je is. Misschien is het zelfs mogelijk om bepaalde administratieve taken thuis te doen.

Wat is de overgang?

De meeste vrouwen worden geboren met een bepaald aantal eitjes in hun lichaam. Zo tussen je 40ste en 50ste raken deze op. Daarmee vermindert de productie van het hormoon oestrogeen. En verandert ook je hormoonspiegel behoorlijk. Dat is wennen voor je lichaam én je hoofd. Het is mogelijk dat je al in de overgang zit zonder dat je er iets van merkt. Heb je vage klachten? Ga dan naar de huisarts en vraag om de Greene Scale. Deze vragenlijst geeft je inzicht in je overgangssymptomen.

Desirée van Cleef - Verpleegkundig overgangsconsulent bij Uw Keerpunt

Bron: IZZ. Beeld: IZZ

Krijg vergoeding voor een overgangsconsulent

Het speciale Zorg voor de zorg-pakket van de IZZ Zorgverzekering vergoedt onder andere de hulp van een overgangsconsulent. Ontdek nu welke vergoedingen je nog meer krijgt en bereken direct je premie.

IZZ Zorgverzekering

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Petry
    helpen vitaminen D en magnesium tegen overgangsklachten of ondersteuning voor gewrichtproblemen Gr Petry