1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Hulp & advies
  4. 5 tips: zo ga je als mantelzorger om met artsen

5 tips: zo ga je als mantelzorger om met artsen

5 5 minuten lezen
Overzicht
Vrouw in gesprek met een arts
  • 0 reacties
  • 30 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 7 maart 2019
De kans is groot dat je als mantelzorger te maken krijgt met artsen. De arts houdt zich bezig met de persoon voor wie je zorgt. Logisch, want hij of zij is de patiënt(e). Maar wat is jouw rol als mantelzorger tijdens een gesprek? Hoe ga je om met de arts? En hoe onthoud je alle informatie die je krijgt? In dit artikel delen we vijf tips.

Tip 1: Weet wat de taak is van de arts

De allereerste taak van de arts is de gezondheid van de patiënt. En dat is maar goed ook. De arts zal zich in zijn gesprek vooral bezighouden met de persoon die naast je zit. Dat betekent niet dat je er niet bij hoort tijdens het gesprek. Voel je daar dus niet onzeker over.

Tip 2: Als mantelzorger ben je een gesprekspartner van de arts

Als mantelzorger ben je een gesprekspartner, net als de persoon voor wie je zorgt. Dat betekent dat je actief mag meedoen aan het gesprek. Soms is dat zelfs nodig. De persoon naast je kan door allerlei gevoelens vergeten wat jullie wilden vragen. Dan is het jouw taak om vragen te stellen.

Let er wel op dat je dat niet doet als de ander zelf de vraag goed kan stellen. Hiermee beledig je misschien de persoon voor wie je zorgt.

Tip 3: Bereid je samen voor op een gesprek met de arts

Bereid je samen met de persoon voor wie je zorgt op het gesprek met de arts. Bedenk welke vragen je tijdens een gesprek wilt stellen. Spreek ook af wanneer jij vragen stelt aan de arts. Je weet dan wat je van elkaar kunt verwachten.

Tip 4: Wees niet bang om de arts veel vragen te stellen

Tijdens een gesprek met de arts krijgen jullie veel informatie. Het is logisch dat je niet meteen begrijpt wat de arts bedoelt. Dat is niet erg. Vraag de arts om het nog een keer uit te leggen.

Tip 5: Stel geen eisen. Stel vragen.

Familie en vrienden worden soms boos en eisen dan dat de arts iets doet. Bijvoorbeeld dat hij medicatie aanpast. Dat is begrijpelijk, maar pas hiermee op. Het stellen van eisen komt dreigend over. En de relatie met de arts wordt niet beter. De kans is groot dat jullie niet krijgen wat jullie willen. Stel dus vragen. Zoek steeds naar manieren om daar samen te werken met de arts.

Zeg dus niet:
“Ik eis dat u de medicatie verhoogt, want mijn partner heeft pijn.”

Maar vraag:
“Wilt u met ons meedenken over de dosering van de medicatie? Mijn partner heeft erg veel pijn. Ik zou het fijn vinden om samen met u te kijken naar een oplossing.”

Bonustip: schrijf alles op.

Tijdens het mantelzorgen heb je contact met veel mensen. Schrijf in een notitieboek op met wie je hebt gesproken. Schrijf op welke afspraken je samen hebt gemaakt. Heb je een vraag niet kunnen stellen tijdens een afspraak? Schrijf die op. En stel de vraag op een later moment aan de arts.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.