1. Home
 2. Mantelzorg
 3. Hulp & advies
 4. Wat is een mantelzorgmakelaar en hoe kan deze mij helpen?

Wat is een mantelzorgmakelaar en hoe kan deze mij helpen?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Jonge vrouw helpt oudere dame met het invullen van gegevens
 • 2 reacties
 • 36 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 11 maart 2019
Als mantelzorger wil je er graag zijn voor degene voor wie je zorgt. Maar soms heb je hier helemaal geen tijd meer voor. Simpelweg omdat je te druk bent met allerlei regelzaken. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen en kun je sommige dingen misschien zelfs helemaal loslaten. Een mantelzorgmakelaar kan je hiermee helpen. Maar wat is een mantelzorgmakelaar eigenlijk? En wat doet deze persoon voor jou? Dat lees je hieronder.

Een mantelzorgmakelaar neemt werk uit handen  

Een mantelzorgmakelaar is iemand die sommige taken overneemt, zodat jij meer rust en overzicht hebt. Een mantelzorgmakelaar heeft een speciale opleiding gevolgd en weet precies hoe het zit met de wet- en regelgeving in de zorg. Hij of zij weet dan ook heel goed bij wie je waarvoor moet zijn. Dat scheelt jou een hoop gezoek en geregel. Je hebt het namelijk al druk genoeg met de dagelijkse zorg.

Een mantelzorgmakelaar helpt je met veel verschillende zaken

Een mantelzorgmakelaar maakt samen met jou een overzicht van alles wat er moet gebeuren. Welke zorg is er nodig? Moeten er nog zaken geregeld worden bij bijvoorbeeld jouw werk of het werk van degene voor wie je zorgt? Moet er nog iets aangepast worden in de woning? Een mantelzorgmakelaar kan jou helpen bij de volgende zaken:

 • Belangrijke gesprekken met organisaties of instanties voorbereiden
 • Overleggen met andere zorgverleners en/of werkgever
 • Administratie bijhouden
 • Wettelijke regelingen uitzoeken
 • Hulp bij het zoeken naar andere woning
 • Aanvragen van een indicatie of pgb

Je vraagt zelf een mantelzorgmakelaar aan  

Sommige mantelzorgmakelaars werken via een organisatie voor mantelzorgers in de gemeente. Vraag bij het Wmo-loket of dat in jouw gemeente ook het geval is.

Daarnaast zijn er mantelzorgmakelaars die zelfstandig werken. Zij staan ingeschreven bij BMZM, de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars. Kijk op BMZM.nl voor een mantelzorgmakelaar bij jou in de buurt en neem contact met ze op.

Een mantelzorgmakelaar is soms gratis

In sommige gevallen hoef je de kosten voor een mantelzorgmakelaar niet zelf te betalen. Dit is het geval als:

 • De mantelzorgmakelaar werkt bij een organisatie via de gemeente. Hierbij komt de vergoeding in veel gevallen uit de Wmo;
 • De mantelzorgmakelaar ook werkt als een onafhankelijke cliëntondersteuner. Jouw gemeente betaalt hiervoor de kosten;
 • Je zorgverzekering de mantelzorgmakelaar vergoedt via een aanvullende verzekering;
 • Je werkgever de kosten voor een mantelzorgmakelaar wilt betalen.

Is geen van bovenstaande opties bij jou van toepassing? Dan kun je ervoor kiezen om zelf de kosten te betalen voor een mantelzorgmakelaar. Dit kost gemiddeld 70 euro per uur.

 

Bron: BMZM, Ikwoonleefzorg. Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Talitha de Vink
  Ik lees........Daarnaast zijn er mantelzorgmakelaars die zelfstandig werken. Zij staan ingeschreven bij BMZM, de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars. Kijk op BMZM.nl voor een mantelzorgmakelaar bij jou in de buurt en neem contact met ze op. Is het mogelijk dat BMZM.nl ook een hyperlink wordt? zo zijn de mantelzorgmakelaars makkelijker te vinden.
 • Annet
  Weet je dat een casemanager dementie een grote overlap heeft met een mantelzorg makelaar? Een goede afstemming met wie wat doet is gewenst en levert wellicht nog synergie op ook!