1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Wetten & regels
  4. Heb ik recht op mantelzorgondersteuning als ik niet meer kan zorgen?

Heb ik recht op mantelzorgondersteuning als ik niet meer kan zorgen?

5 5 minuten lezen
Overzicht
Echtpaar lacht naar elkaar en krijgt mantelzorgondersteuning
  • 2 reacties
  • 57 vind ik leuks
Geplaatst door Amy op 28 maart 2019
Je naaste heeft recht op mantelzorgondersteuning als je zelf niet meer voor hem kunt zorgen. Dit betekent dat de zorg opnieuw geregeld wordt. Ga hiervoor naar de gemeente, het zorgkantoor of de huisarts van de persoon voor wie je zorgt. Heb je een aanvullende zorgverzekering voor mantelzorg? Dan heb je vaak recht op respijtzorg.

De gemeente regelt mantelzorgondersteuning bij zorg vanuit Wmo of Jeugdwet

Neem opnieuw contact op met de gemeente als jij niet meer voor je naaste kunt zorgen. Je vertelt dan dat jullie situatie verandert. Er volgt dan vaak een gesprek. De gemeente kijkt dan samen met jullie opnieuw naar de situatie. En bepaalt welke zorg je naaste nodig heeft.   

Het zorgkantoor regelt extra hulp als je naaste zorg ontvangt vanuit de Wlz

Neem contact op met het zorgkantoor in jullie regio als je naaste zorg ontvangt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Zij regelen de zorg bij jullie thuis. Vertel dat jullie situatie verandert en dat je met hen opnieuw wilt kijken naar de zorg voor je partner, kind, vader of moeder.

Bel de huisarts als je naaste zware medische zorg ontvangt

Kun jij tijdelijk niet voor je naaste zorgen? En heeft hij zware medische hulp nodig? Bespreek de situatie met de huisarts. Hij bepaalt dan of er tijdelijk meer wijkverpleging langs komt. Of dat het nodig is dat je naaste tijdelijk in een verpleeghuis of zorghotel woont. De zorg van de huisarts valt onder de Zorgverzekeringswet. Het zit dus in het basispakket van de verzekering van je naaste.

Regel respijtzorg via je aanvullende zorgverzekering

Heb je een aanvullende zorgverzekering voor mantelzorg afgesloten? Probeer dan respijtzorg te regelen. Iemand neemt dan de zorg tijdelijk helemaal over. Dit helpt als je tijdelijk niet meer kunt mantelzorgen. Je hebt veel soorten respijtzorg. Welke soort het beste bij jullie past, hangt af van jullie situatie.

Tip: vraag een mantelzorgmakelaar om jullie te ondersteunen

Een mantelzorgmakelaar weet alles over regelingen voor jou en je naaste. Deze hulp wordt vergoed als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt. Soms vergoedt de gemeente de mantelzorgmakelaar. Neem hiervoor contact op met de gemeente van je naaste.

Heb jij wel eens een situatie meegemaakt waarin je zelf niet meer voor je naaste kon zorgen? Hoe heb je dat toen opgelost?

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Peter van Haaren
    Geachte Dames en Heren, Jullie schrijven steeds over de mantelzorg in de (jullie vorm) man vrouw. Maar vertel eens ook over mijn ( Alleenstaande ) vorm. groet, Peter
    • AmyN
      Beste Peter, Dankjewel voor je suggestie. Voor artikelen die vooral informatie geven, kiezen we er bewust voor dat in deze vorm te doen. We delen ook regelmatig persoonlijke verhalen van leden. Zoals het verhaal van Anette. Daar gebruiken we natuurlijk wel de ik-/mijn-vorm. We zijn altijd op zoek naar verhalen van leden. Vind je het misschien leuk om eens met ons in gesprek te gaan over jouw ervaring met mantelzorg? We horen het graag!