1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Wetten & regels
  4. Weet jij het verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk?

Weet jij het verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk?

3 3 minuten lezen
Overzicht
Visual van handen in de lucht die hartjes vasthouden
  • 0 reacties
  • 81 vind ik leuks
Geplaatst door Anni op 13 maart 2019
Mantelzorg doe je vaak uit liefde (en meestal dus vrijwillig). Toch is het geen vrijwilligerswerk. En hoewel je bij vrijwilligerswerk soms ook wekelijks voor een ander zorgt, is dit geen mantelzorg. Lastig? Valt wel mee. Wij leggen het verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk graag aan je uit.

Een mantelzorger heeft een emotionele band met de persoon voor wie hij of zij zorgt

Zorg je voor een familielid, buurvrouw of vriend waarmee je al een emotionele band had voor deze zorg begon? En zorg je minstens acht uur per week of langer dan drie maanden voor deze persoon? Dan ben je volgens de wet mantelzorger. Sommige mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag voor een ander. Zij kunnen hier niet zomaar mee stoppen als zij even geen zin hebben en doen soms zelfs verpleegkundige handelingen.

Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen

Een vrijwilliger heeft bij de start van vrijwilligerswerk (nog) geen emotionele band met de ander. Zelfs als deze band wel ontstaat is er nog geen sprake van mantelzorg. Vrijwilligers bepalen zelf wanneer zij deze taken doen en kunnen er op elk moment mee stoppen. Vrijwilligers in de zorg werken meestal via een organisatie en doen ook nooit verpleegkundige handelingen zoals medicijnen geven of een spuit zetten.

Het verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk: een voorbeeld

Stel je voor dat je al jaren vier keer per week voor je dementerende moeder zorgt. En vaak ook op onverwachte momenten. Je wast haar, doet boodschappen en kookt voor haar. Je bent mantelzorger van je moeder. Elke zaterdagochtend komt Petra bij haar op bezoek. Zij is lid van een vrijwilligersorganisatie en vindt het leuk om samen met je moeder een spelletje te spelen. Petra is vrijwilligster.

Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.