1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Wetten & regels
  4. Wat is zorg in natura en hoe helpt het mij?

Wat is zorg in natura en hoe helpt het mij?

6 6 minuten lezen
Overzicht
Verpleegster en man in rolstoel lachen naar elkaar
  • 0 reacties
  • 0 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 27 februari 2019
Als mantelzorger heb je soms wat extra hulp nodig in de zorg voor je familielid of vriend. In veel gevallen kun je deze extra zorg ook ontvangen. Zo bestaat er naast het persoonsgebonden budget ook zorg in natura. Maar wat is dit precies en hoe helpt het jou?

Wat is zorg in natura?

Zorg in natura is simpelweg de extra zorg die je krijgt voor degene voor wie je zorgt. Deze zorg wordt geregeld vanuit een organisatie dat een contract heeft met jouw gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een centrum voor dagopvang of een organisatie dat thuiszorg regelt. Het geeft je als mantelzorger de ruimte om bepaalde taken los te laten en door iemand anders te laten doen.

Voor wie is zorg in natura?

De extra hulp die je met zorg in natura krijgt is bedoeld voor mensen met een handicap of langdurige ziekte. Ontvang deze zorg bijvoorbeeld in de vorm van een dagopvang voor je zieke moeder of krijg extra hulp in huis voor je zoon of dochter met een verstandelijke beperking.

Een indicatie voor extra zorg

Om extra zorg te ontvangen voor je vriend of familielid, vraag je eerst een indicatie aan. Nadat je een indicatie hebt gekregen, maak je zelf de keuze tussen het ontvangen van zorg in natura of een persoonsgebonden budget. Dat is een budget dat je krijgt om de extra zorg zelf te regelen.

Voordeel van zorg in natura

Door zorg in natura te ontvangen wordt veel regelwerk voor jou als mantelzorger weggenomen. Een organisatie regelt namelijk de extra zorg en doet ook de administratie die daarbij hoort. Jij kunt je dus echt met andere dingen bezighouden.

Vraag zorg in natura aan voor jouw vriend of familielid

Wil jij ook deze extra zorg ontvangen, zodat jij als mantelzorger ruimte krijgt voor andere dingen? Ontvang dan eerst een indicatie en vraag vervolgens direct zorg in natura aan.

Bron: Per Saldo. Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.