1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Met pensioen
  4. Indexering pensioen zorg en welzijn: 5 vragen en antwoorden

Indexering pensioen zorg en welzijn: 5 vragen en antwoorden

4 4 minuten lezen
Overzicht
  • 1 reacties
  • 4 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 14 juni 2023
Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat de pensioenen in het nieuws zijn geweest. Dat is logisch, want er verandert veel én het is een belangrijk onderwerp. Maar het is ook best lastig. Wij geven antwoorden op 5 vragen over de indexering van het pensioen in zorg en welzijn.

Waarom is er een indexering? 

Indexeren betekent dat het pensioen wordt verhoogd op basis van prijsstijgingen (prijsinflatie) of van lonen (looninflatie). Want bijna elk jaar worden de prijzen van je vaste lasten hoger. Wil je dit allemaal kunnen betalen? Dan moet je pensioen wel meebewegen. Zo behoud je je koopkracht.  

Wat zijn de regels van indexeren? 

Pensioenfondsen moeten zich aan bepaalde regels houden. Dat geldt ook wanneer zij willen indexeren. De overheid heeft per 2022 besloten dat de regels om de pensioenen (gedeeltelijk) te verhogen soepeler worden. Dat betekent dat pensioenfondsen de pensioenen mogen verhogen bij een beleidsdekkingsgraad van 105% of hoger. Anders gezegd: voor elke euro dat het fonds aan pensioen betaalt, moet er € 1,05 in de kas liggen. Pas bij een beleidsdekkingsgraad van rond de 125% mag het fonds je pensioen helemaal laten meestijgen met de prijzen. 

Wat betekent dit voor mijn (toekomstige) pensioen? 

Per 1 januari 2023 indexeerde het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) de bruto-pensioenen met 6%. Dit betekent dat jouw pensioen vanaf die datum omhoog is gegaan. De verhoging geldt voor iedereen die pensioen opbouwt of ontvangt bij PFZW. Ben je al met pensioen? Dan merk je de verhoging meteen in jouw portemonnee. Ben je nog niet met pensioen, maar bouw je wel pensioen op? In je pensioenoverzicht of mijnPFZW zie je hoeveel meer pensioen je opbouwt dankzij de indexatie. En hoe dit werkt als je doorwerkt na je pensioen

Gaat mijn AOW ook omhoog? 

De hoogte van je AOW staat los van jouw pensioenuitkering van het pensioenfonds. Wel gaat de AOW per 1 juli 2023 ook omhoog. Hoeveel dit voor jou is, hangt af van je persoonlijke situatie. Op de site van de Sociale Verzekeringsbank zie je alle bedragen. 

Waarom indexeren andere pensioenfondsen met andere percentages? 

Het ene pensioenfonds heet een betere financiële positie dan de ander. Hierdoor kunnen zij hoger indexeren of moeten zij juist verlagen. Een belangrijke reden voor het verschil in indexaties tussen fondsen is het verschil in dekkingsgraad. 

Let op: Als ledenvereniging ondersteunt PGGM&CO iedereen die werkt of heeft gewerkt in zorg en welzijn bij een fit leven. Voor vragen over (de indexatie van) jouw pensioen kun je terecht bij jouw pensioenfonds. 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Hank
    Wat is pzfw meelevend. Maar niet echt. In woord doen alsof men zo meeleeft , ondertussen nauwelijks indexeren. Zoals het er nu uit ziet straks indexering met 1 tot 2 procent. Deze verhoging is iemand met 1000 euro pensioen alleen al kwijt aan verhoging zorg verzekering.