1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Met pensioen
 4. Doorwerken na je pensioen? Zo doe je dat

Doorwerken na je pensioen? Zo doe je dat

4 4 minuten lezen
Overzicht
 • 36 reacties
 • 79 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 14 juni 2023
Als zorgmedewerker weet je van aanpakken. Vaak is geen dag hetzelfde en ren je van links naar rechts. Even rust nemen is dan heerlijk. Maar wat nou als die rust opeens minder fijn voelt nu je (bijna) de AOW-leeftijd hebt bereikt? Dan kun je natuurlijk ook doorwerken na je pensioen. We vertellen je hoe dat werkt.

Er zijn verschillende redenen om door te werken na je pensioen 

Zie jij het nog helemaal niet zitten om met pensioen te gaan? Dan ben je niet de enige. Hoewel er genoeg mensen zijn die het heerlijk vinden om van hun vrije tijd te genieten, zijn er ook mensen die liever een tijdje doorwerken. Bijvoorbeeld omdat werken je passie is en je er geen genoeg van kunt krijgen. Omdat je bang bent om anders je collega’s en andere sociale contacten te missen. Of misschien omdat je nog even wilt doorsparen. 

Manieren om door te werken na je pensioen 

Doorwerken na je AOW-leeftijd kan op verschillende manieren. Wil je je dagen vullen zoals je nu doet? Of sla je liever een nieuwe weg in? Neem de tijd om er rustig over na te denken. En bedenk ook dat het helemaal oké is als je wel met pensioen gaat. Of minder uren gaat werken. Dit is het perfecte moment om te doen waar jij gelukkig van wordt! 

 • Doorwerken bij je huidige werkgever 

Heb je het naar je zin bij je huidige baan? Ga dan ruim voor je pensioendatum het gesprek aan met je leidinggevende. Vertel hem of haar dat je graag nog een tijd doorwerkt. Met alle krapte op de arbeidsmarkt is de kans groot dat dit zeer gewaardeerd wordt. 

 • Aan de slag als zelfstandige 

Wil je wel werken, maar wil je tegelijk ook meer vrijheid? Onderzoek dan eens of zzp’en iets voor jou is. Heb je geen zin in de papierwinkel die bij ondernemen hoort? Dat is heel begrijpelijk. Via een organisatie als Blinkers kun je als zelfstandige in de thuiszorg aan de slag zónder de administratieve rompslomp. Verleen je liever mantelzorg? Dat kan bij Saar aan Huis. Als zzp’er bepaal je zelf jouw uurtarief, maar regelt de organisatie jouw administratie. Makkelijk, toch? 

 • Geef je op als vrijwilliger 

Een andere leuke manier om (een deel van) je pensioentijd te vullen is vrijwilligerswerk. Het mooie is dat jij je – net als in je werkende leven – inzet voor een ander. Een andere fijne bijkomstigheid is dat je nog steeds genoeg vrije tijd hebt om van je pensioen te genieten. Het vrijwilligerswerk hoeft trouwens helemaal niks te maken te hebben met je werk in de zorg. Heb je nu zin om creatief bezig te zijn of wil je juist je handen uit de mouwen steken op een kinderboerderij? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een vrijwilligersbaantje. 

Doorwerken heeft geen gevolgen voor je AOW 

Vraag je je af of doorwerken na de AOW-leeftijd gevolgen heeft voor je AOW of pensioen? Maak je geen zorgen: je krijgt niet minder als je blijft doorwerken. De hoogte van je AOW is namelijk niet afhankelijk van je inkomen. Blijf je na je AOW-leeftijd werken? Dan krijg je een maandelijkse AOW-uitkering naast je salaris. En je pensioen? In je pensioenplan van PFZW kun je aangeven dat je jouw pensioen wilt uitstellen. Dat kan tot maximaal vijf jaar nadat je AOW is ingegaan. Daarna gaat het ouderdomspensioen verplicht in.

Belastingen en werken na je AOW-leeftijd 

Besluit je om door te werken? Vergeet dan niet dat je gewoon inkomstenbelasting moet betalen over je inkomsten. Wel betaal je vanaf je AOW-leeftijd een lager belastingtarief in box 1 over de eerste schijf. Dit komt omdat je geen AOW-premie meer betaalt. Let extra goed op als je naast je salaris ook een aanvullend pensioen krijgt. Zorg dat je maar op 1 inkomen de loonheffingskorting toepast. Anders betaal je te weinig belasting en moet je later belasting bijbetalen, dat noemen we ook wel een naheffing. Wil je geen blauwe envelop met een vervelende verrassing op je deurmat? Vraag de Belastingdienst dan om een voorlopige aanslag. 

Denk jij erover om door te werken na je pensioen? Laat het ons hieronder weten.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Roselyn Sambo
  Ik heb een vraag.ik ben met pension maar ging door met werken.werken in de zorg is mijn passie en dat doe ik nog met heel veel plezier Nu is het zo ik heb mijn contract 3 jaar verlengt bij een gehandicapten instelling ,tijdens corona ging ik werken om mijn collega's te helpen. Na 3 keer verlengen kan je niet meer verlengen? moet je stoppen met werken? ze willen mij niet kwijt maar zegt dat het een wet is en die dat verbied. Ik wil meer weten hierover. wij zijn aan het uitzoeken hoe beter voor mij is om verder te kunnen werken.en ik ben nog fit wil niet thuis gaan hangen mevr Sambo
 • Doca
  Graag wil ik nog doorwerken maar minder uren. Als ik 12 uur per week wil werken wat betekent dit dan voor mijn pensioen uitkering? Krijg ik dan buiten het salaris van 12 uur ook nog gedeeltelijk pensioen? Of krijg ik dan alleen AOW en salaris van 12 uur per week?
 • Klaas
  Goede tips. Bedankt!
 • E.J.St.
  Belangrijk is het om goed van tevoren te weten dat je bruto salaris toeneemt. Voor mensen met een eigen huis is dit geen probleem, maar mensen die een huis gehoord hebben kunnen een behoorlijke huurverhoging kunnen. Ikzelf dacht wat extra geld te hebben doordat ik mijn pensioen nog niet hoefde aan te spreken, maar dat blijkt nu dus een behoorlijke vergissing te zijn. De ongelijkheid tussen eigen woning bezitters en mensen die een huurhuis bewonen is onterecht indien ze wat doorwerken om voor later te sparen.
 • Ceessie
  Over 4 jaar met pensioen… Wil graag halve dagen blijven werken
 • Rien
  Ik zou graag in de horeca van verzorghuis de Bleerinck in Emmen willen gaan werken. Ik ben op pensioen en heb ruime ervaring. Ik weet dat daar personeels tekort is.
 • Fons
  Inmiddels ben ik 76 jaar. Na mijn pensionering kon ik bij mijn werkgever in dienst blijven in een andere functie op basis van een oproep overeenkomst. Met veel arbeidsvreugde ben ik dankbaar dat mijn werkgever mij deze kans biedt. Naast het contact met, vooral jonge, collega's vind ik het fijn om mijn kennis en ervaringen met hen te delen. Ik was en ben dus nu nog werkzaam in de uitvaartbranche.
 • yolfran
  Toen ik met pensioen ging in 2009, wilde ik doorwerken maar dat kon absoluut niet. Ik heb zelfs de bond hiervoor ingeschakeld. Als herintreedster en na maar 20 jaar betaald werk gedaan te hebben is dat erg onredelijk. Nu echter is het te laat om nog in mijn huidige werk weer aan de gang te gaan.
 • Overgangsconsulente
  Dag allemaal, Ben 23 jaar geleden a;s zelfstandige Overgangsconsulente(verpleegkundig) gaan werken. Eerst aangesloten bij een Frances organisatie, hier werd er maar 1 rijk van en niet ik. Toen nog 12 jaar bij een vereniging enkel en alleen om de vergoedingen van de cliënten bij de zorgverzekeringen sinds 01-01-2023.Los van alles en mijn consult prijs gehalveerd, uiteraard wel verzekerd en nog nascholingen heb prima naar mijn zin. Cliënten komen nog steeds ook verwijzingen van huisartsen en andere specialisten. Workshops en lezingen om vrouwen tijdens hun overgangsjaren in het arbeid proces te houden, geniet al een aantal jaren van mijn pensioen maar ik vind het nuttig werk, voor het geld hoef ik het gelukkig niet te doen.
 • Francien
  Ik werk al 5 jaar door na mijn pensioen. Ben wel in functie naar beneden gegaan. Vind het nog fijn om in de zorg te werken. En met jongeren collega’s samen te werken.
 • Kees
  Goede info over consequenties fiscaal
 • Peterzet
  Je krijgt wel te maken met allerlei regelgeving. Bijvoorbeeld maximaal 6 contracten in maximaal 4 jaar. Daarna de verplichting tot een vast contact. Waarom? Ik wil gewoon een doorlopend 0- uren contract. Willen jullie dit voor mij regelen. Groet Peterzet
 • fonny
  ik doe dit al bijna 3 jaar en ben zeer blij met die keuze die ik gemaakt heb. een aanradertje .
 • Ad
  Ben zelf reeds jaren met pensioen (77 jr) heb nog tot mijn 67 doorgewerkt op declaratie basis met een maximum van 2 dagen door mij zelf opgelegd. Dit heb ik gedaan vanaf obu (60). Ik kan dit iedereen aanraden.
  • Ad
   Ik ben nu nog 1 halve dag per week aktief als vrijwilliger met veel plezier. Het geeft mij voldoening en waardering. En contact met jonge mensen geeft mij energie.
 • Ignaat
  Werk na mijn pensioen nog steeds met plezier. Wel minder en alleen dagdiensten. Blijf dit doen zolang ik me er goed bij voel.
 • Simona
  Ik werk al ruim 2 jaar na mijn pensioenering. Nog altijd vol plezier, energie! Houdt mij lichamelijk en geestelijk jong. Voel mij zeer gewaardeerd en goed bij. Maar de belastingdienst, weet mij ook te vinden, ondanks niet de loonskortingsheffing.🙈
 • Annette
  Ben van 1950, en al even met pensioen, werk met een nul-uren contract, wanneer ik zin en en tijd heb, en soms in overleg, bevalt me goed, ben nu ruim 72, kan het iedereen aanraden. Extra cursussen on-line doe ik niet meer, alleen het hoognodige, Daardoor vervalt mijn certifisering komend jaar april. Ik had niet verwacht dat ik het op deze manier nog steeds leuk zou vinden, en dat ik ook nog zo lang zo fit zou blijven, jammer dat ik daarom in 2024 definitief moet stoppen.
 • Corry
  Hilversum, Grappig ik werk al 4 jaar na mijn pensioen 12 uur in de week bevalt mij heel erg goed
 • R
  Wilde doorwerken na mijn pensioen, jammer genoeg was dat niet mogelijk. Bedrijfsbeleid!!
  • Overgangsconsulente
   Ander bedrijf??
 • betsie
  Ik heb aangegeven dat ik nog wel wat extra uren wil werken oproepkracht toen kreeg ik als antwoord ik zal je telefoon nummer noteren en dat is nu ruim jaar geleden en tot nu toe niks gehoord ik voel mij vernederd teleurgesteld na 40 jaar in de zorg te hebben gewerkt. Grt Betsie