Is AOW en pensioen hetzelfde?
Best verwarrend al die begrippen. Want is AOW pensioen? Met jouw pensioen bedoelen we al het geld dat je ontvangt als je met pensioen gaat. Dit bestaat uit een AOW-uitkering en aanvullend pensioen via jouw werkgever en/of pensioen dat jij zelf hebt geregeld door het sluiten van een verzekering, zoals een lijfrenteverzekering of koopsompolis. AOW is dus onderdeel van jouw pensioen.
AOW: een basispensioen vanuit de overheid
De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioenvoorziening van de overheid die wordt betaald door de Sociale Verzekeringsbank. Iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond en de AOW-leeftijd heeft bereikt, heeft recht op AOW. De AOW-leeftijd is in 2024 67 jaar. De opbouw begint 50 jaar voor je AOW-leeftijd. Elk jaar komt er 2% bij, tot je op je AOW-leeftijd 100% hebt opgebouwd.
De meeste mensen hebben uiteindelijk een AOW opgebouwd van 100% Heb je in de 50 jaar voor de AOW in het buitenland gewoond? En was je niet verzekerd voor de AOW? Dan krijg je dus geen volledige AOW van de Sociale Verzekeringsbank. Bij de Sociale Verzekeringsbank kun je navragen hoeveel de AOW wordt als je in het buitenland gewoond hebt.
Hoogte van de AOW afhankelijk van woonsituatie
Hoeveel AOW je ontvangt is afhankelijk van twee zaken. Allereerst van je woonsituatie. Als alleenstaande ontvang je 70% van het minimumloon. Als je samenwoont of getrouwd bent krijg je 50% van het minimumloon. Daarnaast is jouw AOW afhankelijk van hoeveel jaar je in Nederland hebt gewoond.
Aanvullend pensioen via de werkgever
Naast deze AOW-uitkering bouw je vaak pensioen op via je werkgever. Elke maand betaal je pensioenpremie en je werkgever draagt ook een percentage bij. Hoeveel pensioen je opbouwt, hangt af van hoeveel je verdiend hebt, hoe lang je pensioen hebt opgebouwd en bij welk pensioenfonds. Bouw je pensioen op bij het Pensioenfonds voor Zorg en Welzijn? Lees meer over jouw pensioen bij PFZW.
Zelf je pensioen aanvullen
Tot slot kun je natuurlijk ook zelf je pensioen aanvullen. Bijvoorbeeld als je niet in loondienst hebt gewerkt, of meer te besteden wilt hebben tijdens je pensioen. Hieronder zetten we een aantal manieren op een rij:
- Zelf geld sparen. Bijvoorbeeld met een pensioenspaarrekening
- Hypotheek aflossen. Hiermee gaan je maandlasten omlaag en stijgt je overwaarde. Als je je huis verkoopt kun je deze overwaarde gebruiken voor je pensioen.
- Lijfrenteverzekering afsluiten. Hiermee betaal je maandelijks of jaarlijks een premie aan een verzekeraar die jouw inleg belegt. Als je met pensioen gaat, kun je dit laten uitkeren.
- Blijven werken naast je pensioen. Doorwerken na je pensioen heeft niet eens altijd te maken met een gebrek aan inkomen. Veel mensen vinden het ook leuk om bezig te blijven en sociale contacten met collega’s te houden.
Lees ook wat je verder moet regelen als je met pensioen gaat.
Bronnen: Indeed, Pensioen-nl.
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie