1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Met pensioen
  4. Ik ga met pensioen. En nu?

Ik ga met pensioen. En nu?

3 3 minuten lezen
Overzicht
  • 1 reacties
  • 23 vind ik leuks
Geplaatst door Susannah op 13 juni 2023
Dat is een grote levensvraag die veel mensen zichzelf stellen. Want wat doe je opeens met al die vrije tijd? Zeker als de overgang van een drukke baan in de zorg naar ‘niets’ zo groot is. Gelukkig zijn er manieren om je voor te bereiden.

Ik ga met pensioen. Wat nu?

Uitkijken naar je eerste pensioendag kan best voor wat kriebels in de buik zorgen. Vergelijk het een beetje met de eerste schooldag; je gaat een nieuwe levensfase in en je weet niet precies wat je te wachten staat. Dat mag je best spannend vinden. Maar is het niet zonde zijn als de zenuwen je voorpret bederven? Ga eens dagdromen over hoe je leven eruitziet als met pensioen gaat. Wees wel realistisch. Werkt je partner nog? Dan komen er vast dagen waarop je je misschien verveelt. Bedenk alvast oplossingen voor zulke momenten. Omdenken is een handige manier om te ontsnappen aan vervelende gedachtes. Denk niet: ‘ik verveel me, wat zal ik eens doen?’ Maar denk: ‘Wat heerlijk dat ik mag ontspannen en niks hoef!’ 

Maak een bucketlist voor je met pensioen gaat 

Het maken van een lijstje met dingen die je gaat doen tijdens je pensioen is een leuke manier om je te verheugen op je pensioen. Een zogenaamde ‘bucketlist’ is een lijst met dingen die je altijd al eens wilde doen, maar nooit de tijd of moed voor had. Zijn er hobby’s waar je eerder geen tijd voor had? Of wil je een lange reis maken? En misschien wil je je nog steeds inzetten voor een ander door vrijwilligerswerk te doen? Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open. 

Maar boek niet meteen een wereldreis 

Ga je met pensioen? Dan krijg je vaak het advies om het eerst eens een jaartje rustig aan te doen. En dat is best een slimme tip. Het is namelijk goed om je werkende leven af te sluiten en je niet meteen in nieuwe avonturen te storten. Want voor je het weet is je agenda net zo druk – of drukker – dan tijdens je werkende leven. Door het even rustig aan te doen en op adem te komen, geef je jezelf de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie.  

Bijna met pensioen? Denk aan de praktische en financiële zaken 

Er zijn best een boel dingen die je moet regelen als je bijna met pensioen gaat. Vergeet bijvoorbeeld niet op tijd je pensioen en AOW aan te vragen. En wil je eerder met pensioen? Dan is een gesprek met een financieel advies een goed idee. Zo weet je of een prepensioen voor jou mogelijk is. Daarnaast is er je pensioenplan. Is deze bijgewerkt? Met de pensioenplanner van Mijn PFZW zie je in één oogopslag welke financiële gevolgen jouw keuzes hebben op jouw pensioen. 

Ga fit je pensioen in 

Als zorgmedewerker heb je een drukke baan die geestelijk én lichamelijk veel van je vraagt. Het is best mogelijk dat wanneer je stopt met werken, je pas voelt hoe moe je eigenlijk bent. Door te sporten maak je jouw lichaam sterker en fitter. Dit hoeft heus niks heftigs te zijn waarbij je je meerdere keren per week in het zweet werkt. Een lekkere fietstocht doet al veel voor je hart en hoofd. Ben je van plan om tijdens je pensioen een sport op te pakken? Bijvoorbeeld tennis of zwemmen? Kijk dan eens of je er nu al mee kunt beginnen. 

Extra tip: sluit je werk goed af 

Kun je niet wachten om met pensioen te gaan en je werkende leven achter je te laten? Ook dan is het belangrijk om je baan goed af te sluiten. Vier je laatste werkdag daarom met je favoriete collega’s en familie. Trakteer ze op taart of een lekkere fruitsalade, geef een feestje of nodig ze uit voor een barbecue bij je thuis. Zo draag je het positieve gevoel van je laatste werkdag nog een hele tijd met je mee. 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

  • Gert-Jan
    Het is geweldig voor mensen die gezond hun pensioen leeftijd hebben bereikt. Voor mijn vrouw en mij is dit niet aan de orde, na zwaar auto ongeval in 2014 doen wij alles nog met mate. We redden het heel goed samen.