1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Met pensioen
 4. Jos (70): Ik wil anderen laten zien dat de zorg een dankbaar vak is

Jos (70): Ik wil anderen laten zien dat de zorg een dankbaar vak is

5 5 minuten lezen
Overzicht
 • 18 reacties
 • 125 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 3 november 2023
Jos is 70 jaar maar nog altijd zeer actief in de zorg en daarbuiten. Hij werkt als verpleegkundige bij de Zonnebloem, bij een lokale zorgorganisatie en is vrijwilliger bij het hospice in Wijbosch. Daarnaast is hij theaterfotograaf. Hieronder vertelt hij waarom hij het belangrijk vindt om zijn kennis en ervaring in de sector over te dragen. En wat hij er zelf allemaal voor terugkrijgt.

Ik was uit de zorg, maar de zorg niet uit mij

Ik zit al sinds 1978 bij de Zonnebloem. Daar ga ik mee met vakantieweken. Daarnaast werkte ik als verpleegkundige in de thuiszorg. Toen ik met pensioen ging ben ik vrij snel door mijn oude werkgever gevraagd om in het Verpleegkundig Expertise Team in te vallen. Dat heb ik gedaan. Vervolgens heb ik in de COVID-periode gevaccineerd. In 2022 deed ik even niks in de zorg. Totdat er een oproep kwam voor vrijwilligers in de hospice. Mijn vrouw zei direct: ‘'Is dat niet iets voor jou?’’ Zo ben ik daar begonnen. Ik ontdekte al snel dat ik wel uit de zorg was, maar de zorg niet uit mij. Toen is het balletje verder gaan rollen en ben ik bij de organisatie gaan werken waar het hospice door gerund wordt.  

Voordeel van ons team is dat we zelf roosteren

Ik heb op dit moment een contract van 10 uur als verpleegkundige, maar ik werk regelmatig meer dan dat. Gelukkig zit ik in een team waar we zelf roosteren. Ik vul de dagen in dat ik kan werken. Zo kan ik gemakkelijk mijn andere activiteiten hier omheen plannen.

Nog te actief om achter de geraniums te zitten

Ik vind het fijn om me nog in te zetten voor de sector omdat ik me nog te actief voel om achter de geraniums te zitten of legomodellen te bouwen of iets dergelijks. Het is mooi om mijn ervaring over te dragen. En zij krijgen er een deskundig iemand voor terug. Je pensioen is ook maar een leeftijd. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je helemaal stopt met werken. 

Ik wil overdragen dat de zorg een dankbaar vak is

Het is zo zonde als al die deskundigheid en ervaring in het afvoerputje beland als mensen met pensioen gaan. Daarnaast vind ik het mooi om te laten zien dat het werk in de zorg een dankbaar vak is. Het is soms heel hard werken, soms heel triest, maar het is ook heel dankbaar om iets te kunnen betekenen. En je krijgt er zelf ook veel voor terug. Ik heb vaak mooie gesprekken met mensen die in een hele andere fase van hun leven zitten.

Collega’s vinden het soms prettig als ik vanuit mijn ervaring advies geef

Ik begin meestal in de avond om 17:00. Dan ga ik eerst langs de afdelingen om te kijken hoe het gaat en of er nog problemen zijn waar de collega’s tegenaan lopen. Dan vinden ze het vaak wel prettig als ik even met iets meekijk of advies geef voor bepaalde patiënten. Denk aan dingen als bloedsuiker controleren, bloeddruk in de gaten houden of een wond die extra verbonden moet worden. Vooral voor jonge collega’s is het soms fijn om even te sparren.

Ook als het fysiek niet meer lukt is er nog genoeg mogelijk

Als jij je net als ik ook na je pensioenleeftijd nog graag inzet voor de sector, zou ik je zeker aanraden om eens langs te gaan bij een organisatie die je daarbij kan helpen. Wil je liever geen betaald werk meer doen? Meld je dan aan als vrijwilliger bij bijvoorbeeld een hospice of verpleeghuis. En als het fysiek niet meer lukt om op de werkvloer te staan, is er ook nog genoeg mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan gastlessen geven op afdelingen over jouw expertise. Op die manier kun je alsnog jouw kennis overdragen. Het belangrijkste is dat je zelf bedenkt wat je graag nog zou willen. En dat je die wens uitspreekt.

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Mirjam Vermeulen
  Een mooi artikel met inspirerende woorden, die je aan het denken zetten!
 • Yvonne
  Heb 40jaar in de zorg gewerkt en steeds met veel plezier gedaan,nu geniet ik al 12jaar pensioen.👍
 • Bauke
  Een goed verhaal van Jos! Zelf werk ik al 46 jaar, eerst in de keuken als instellingenskok en daarna in de gehandicaptenzorg als begeleider B. Ik heb dit altijd met veel plezier gedaan en nog. Ik ben bijna 64 en mag nog een poosje, maar heb nog veel energie. Dit heb ik eigenlijk altijd gehad. Zelf heb ik al aangegeven om na mijn pensioen te gaan werken als vrijwilliger in de Hospice" ga ervan uit dat ik dan nog genoeg energie heb", ik denk als je graag met en voor mensen werkt, je nuttig kan maken voor mensen, welke dit extra nodig hebben en niet onbelangrijk extra levensvreugde geeft, maar ook voor mijzelf heeft dit voordelen. Petje af voor Jos, want hoe fijn is het om voor je medemens iets te kunnen betekenen. Ik noem dit warme zorg.
 • Maria
  Geweldig wat deze man nog verricht. Zelf ben ik ook nog actief aan het werk. Ik word 64 jaar. En ik moet er nog niet aandenken om te stoppen met werken. Zorgen voor andere mensen geeft zoveel levensvreugde. Heerlijk om dit werk als ziekenverzorgster nog te mogen en kunnen doen!!
 • jose
  👋 collega pensioennaris hier nog een 68 jarige en werk 12 uur per week in de ouderenzorg
  • Maria
   Wat fijn dat u nog werkzaam bent in de zorg. Lekker blijven doen. Ik probeer ook nog lang door te gaan! Groetjes.
 • Alida7
  Heel herkenbaar ook ik heb na mijn pensioen nog gewerkt bij de Thuiszorg. En ga als Vig-er mee met Vakantiebureau die voor ouderen een fijne week vakantie verzorgen Ben nu gestopt in de Thuiszorg maar het werken in de zorg blijft toch kriebelen zeker omdat er ervaring en kennis verloren gaat Dus wie weet ga ik als 70 jarige toch weer de zorg in
 • Marry
  Vond het heel fijn het bericht van Jos te lezen, als je nog goed ben zoals Jos, is het geweldig je nog zo in te kunnen zetten, Jos ik bewonder je.
 • Charry
  Super Jos, zo doorgaan. Ik ben 74 jaar en al een hele tijd doe ik vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis. In het begin doe ik met vele activiteiten mee, maar na de corona heb ik 2 maatjes en ga mee wandelen. Altijd gezellig ergens koffie drinken met af en toe een stuk vlaai. Zo is twee middagen van de week gevuld. Ik doe ook 1 keer in de maand helpen koken speciaal voor de Indisch mensen. En iedere week doe ik line dance. Mijn week in gevuld.
 • Christine van Pareren
  Ik ben enkele maanden voordat corona toesloeg, op verzoek van een collega weer gaan werken. In eerste instantie zou dat voor een jaar zijn. Als psycholoog bij een zorginstelling voor ouderen. Doel was: diagnostiek binnen een expertiseteam, behandeling, en ondersteunen van het dagelijks zorgteam rondom de oudere. Geweldig om te doen. Zorgmedewerkers die na hun pensionering opnieuw in de zorg gaan werken wil ik dringend het advies geven eerst na te gaan wat de financiële consequenties (belastingtechnisch) zijn als je dat doet. Voor mij betekende het een enorm complex administratieve rompslomp, maar ook veel minder inkomsten dan personeelszaken mij kon vertellen. Ik hoef geen goud te verdienen, maar na mijn vertrek had de Nederlandse èn woonland-belastingdienst mij nog heel veel hoofdbrekens, en geld gekost. Daarom wil ik nu alleen nog als vrijwilliger aan de slag, want de zorg zit ook in mijn bloed (sinds mijn 17e).
 • Simona
  Super Jos! Ga zo door, zolang jij er van geniet en je collega's jou waarderen. Ik wordt bijna 69 jaar en werk vanaf mijn 17 jaar en 7 maanden. Nu in de psychiatrie, gesloten afdeling. Minimaal 16 uur per week, maar doorgaans meer. Elke dag weer een kado, om te mogen werken. Te mogen genieten en mijn ervaringen te mogen delen. En uiteraard de nieuwe uitdagingen, en I learnings aan te gaan. Zo blijf ik helder actief ,jonger .
 • Jenneke
  In 1971 begonnen in de zorg met mensen met een verstandelijke beperking. En nog altijd werkzaam. Hoop in december 70 jaar te worden. Idd ga je hart achterna en geniet van je werk met je mensen. Zo goed voor je gezondheid.
 • Harry Wiersma
  Geweldig Jos , Inspirerend wat je doet. Hoop dat je het nog jaren vol kunt houden. Groet, Harry
 • jannette
  Een mooi verhaal maar voor veel verpleegkundige echt niet meer te doen. Als je zoals velen en mijzelf straks 49 jaar heb moeten werken voor je met pensioen kan is de vit er echt wel uit en hoop je toch ook eens wat voor jezelf te kunnen gaan doen. Ik snap als je rond je 58 mocht stoppen dat je dan nog wel wat zou willen doen. Maar de vergeten generatie in de zorg die ineens tot zijn 67!0f 68 moet werken kan dit echt niet meer opbrengen.
  • Anne
   Gedeeltelijk herkenbaar verhaal . Ook ik vond het werk te zwaar worden door ophopende eisen die aan ons gesteld werden en ben eerder met pensioen gegaan. Ik had echter naast mijn baan een cliënt voor Thuisondersteuning op pgb basis.. en deze cliënt/ dit baantje heb ik gehouden. ( is zo vertrouwd en dankbaar werk) Ik ben ook inmiddels 70 jaar. Hoop dit nog lang te mogen blijven doen !
  • Lucia
   Daar ben ik het mee eens Ik heb in de zorg gewerkt en ben met 65 gestopt met werken het werd te zwaar Steeds meer bezuinigingen en werkdruk en alle oude mensen gaan allemaal dood.
 • Ferdinand
  Als oud verpleegkundige in de psychiatrische- en ouderenzorg en de acte van leraar verpleegkunde 2e graad, zou ik in mijn omgeving best wel eens gastlessen willen verzorgen. Over de onderwerpen en doelgroepen in een later gesprek. met vriendelijke groeten, Ferdinand van Rekum.
 • Angelique
  Geweldig Jos Nog een jaar tot mijn pensioen Maar wil eigenlijk ook nog graag als het (fysiek) mogelijk blijven werken Jouw verhaal heeft mij hierin weer bevestigd