Ik was uit de zorg, maar de zorg niet uit mij
Ik zit al sinds 1978 bij de Zonnebloem. Daar ga ik mee met vakantieweken. Daarnaast werkte ik als verpleegkundige in de thuiszorg. Toen ik met pensioen ging ben ik vrij snel door mijn oude werkgever gevraagd om in het Verpleegkundig Expertise Team in te vallen. Dat heb ik gedaan. Vervolgens heb ik in de COVID-periode gevaccineerd. In 2022 deed ik even niks in de zorg. Totdat er een oproep kwam voor vrijwilligers in de hospice. Mijn vrouw zei direct: ‘'Is dat niet iets voor jou?’’ Zo ben ik daar begonnen. Ik ontdekte al snel dat ik wel uit de zorg was, maar de zorg niet uit mij. Toen is het balletje verder gaan rollen en ben ik bij de organisatie gaan werken waar het hospice door gerund wordt.
Voordeel van ons team is dat we zelf roosteren
Ik heb op dit moment een contract van 10 uur als verpleegkundige, maar ik werk regelmatig meer dan dat. Gelukkig zit ik in een team waar we zelf roosteren. Ik vul de dagen in dat ik kan werken. Zo kan ik gemakkelijk mijn andere activiteiten hier omheen plannen.
Nog te actief om achter de geraniums te zitten
Ik vind het fijn om me nog in te zetten voor de sector omdat ik me nog te actief voel om achter de geraniums te zitten of legomodellen te bouwen of iets dergelijks. Het is mooi om mijn ervaring over te dragen. En zij krijgen er een deskundig iemand voor terug. Je pensioen is ook maar een leeftijd. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je helemaal stopt met werken.
Ik wil overdragen dat de zorg een dankbaar vak is
Het is zo zonde als al die deskundigheid en ervaring in het afvoerputje beland als mensen met pensioen gaan. Daarnaast vind ik het mooi om te laten zien dat het werk in de zorg een dankbaar vak is. Het is soms heel hard werken, soms heel triest, maar het is ook heel dankbaar om iets te kunnen betekenen. En je krijgt er zelf ook veel voor terug. Ik heb vaak mooie gesprekken met mensen die in een hele andere fase van hun leven zitten.
Collega’s vinden het soms prettig als ik vanuit mijn ervaring advies geef
Ik begin meestal in de avond om 17:00. Dan ga ik eerst langs de afdelingen om te kijken hoe het gaat en of er nog problemen zijn waar de collega’s tegenaan lopen. Dan vinden ze het vaak wel prettig als ik even met iets meekijk of advies geef voor bepaalde patiënten. Denk aan dingen als bloedsuiker controleren, bloeddruk in de gaten houden of een wond die extra verbonden moet worden. Vooral voor jonge collega’s is het soms fijn om even te sparren.
Ook als het fysiek niet meer lukt is er nog genoeg mogelijk
Als jij je net als ik ook na je pensioenleeftijd nog graag inzet voor de sector, zou ik je zeker aanraden om eens langs te gaan bij een organisatie die je daarbij kan helpen. Wil je liever geen betaald werk meer doen? Meld je dan aan als vrijwilliger bij bijvoorbeeld een hospice of verpleeghuis. En als het fysiek niet meer lukt om op de werkvloer te staan, is er ook nog genoeg mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan gastlessen geven op afdelingen over jouw expertise. Op die manier kun je alsnog jouw kennis overdragen. Het belangrijkste is dat je zelf bedenkt wat je graag nog zou willen. En dat je die wens uitspreekt.
Reageren
Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.
Reactie