1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Met pensioen
 4. Bijna met pensioen? Dit moet je regelen

Bijna met pensioen? Dit moet je regelen

4 4 minuten lezen
Overzicht
Bijna met pensioen regelen
 • 20 reacties
 • 266 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 14 juni 2023
Met pensioen gaan; voor de een kan het niet vroeg genoeg beginnen terwijl de ander liever doorwerkt. Toch weet je dat de dag er aankomt. En er is een boel dat je moet regelen voor je met pensioen gaat. Klinkt ingewikkeld? Is het niet! We zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Vraag op tijd je pensioen aan 

Je pensioen aanvragen is een bijzonder moment. Bij sommige pensioenfondsen valt de vragenlijst vanzelf op je mat. Maar loopt je pensioen via PFZW? Dan is het belangrijk dat je dit zelf aanvraagt. Dit kan op zijn vroegst 6 maanden voordat je met pensioen wilt gaan. We raden je aan om dit uiterlijk 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum aan te vragen zodat toekenning en uitbetaling op tijd zijn. Je maakt via MijnPFZW een aantal keuzes bij de pensioenaanvraag. Op basis van de gemaakte keuzes vraag je aan het einde van het pensioenplan het pensioen aan.  De hoogte van jouw pensioen hangt onder andere af van jouw inkomen, aantal gewerkte jaren en de keuzes die je maakt voor het pensioen.

Vergeet niet om je AOW aan te vragen 

Ongeveer 4 maanden voor je de AOW-leeftijd bereikt krijg je een seintje van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Het is heel eenvoudig om je AOW-pensioen digitaal aan te vragen, maar met een papieren formulier kan het ook. Woon je in het buitenland? Vraag dan je AOW 6 maanden voor je AOW-leeftijd aan. Hoe je dit moet doen verschilt per land.

Loonheffingskorting regelen

Het jaar dat je met pensioen gaat en stopt met werken verandert je inkomen. De kans bestaat dat je in dat jaar meer dan één inkomen hebt en slechts één werkgever of uitkeringsinstantie mag de loonheffingskorting verrekenen. Waar je de loonheffingskorting het beste kunt laten toepassen, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en voorkeur.

Heb je meer dan 1 inkomen, bijvoorbeeld AOW en een aanvullend pensioen? Zorg er dan voor dat je maar op 1 inkomen de loonheffingskorting toepast. Anders betaal je te weinig belasting en moet je later belasting bijbetalen, dat noemen we ook wel een naheffing.

Let op! Een deel van je inkomen kan ook in een hoger belastingtarief vallen. Hierdoor moet je dan meer belasting betalen dan vooraf is ingehouden. Ook heffingskortingen kunnen ten onrechte zijn toegepast. Ouderenkorting bijvoorbeeld. Wil je hierover meer weten? Neem dan contact op met de Belastingdienst. Je voorkomt een naheffing door een voorlopige aanslag aan te vragen bij de Belastingdienst.

Eerder met pensioen? Check of het mogelijk is 

Met MijnPFZW heb je altijd inzicht in jouw actuele pensioensituatie. Je ziet in een oogopslag hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. En hoeveel pensioen je per maand netto krijgt uitbetaald. Valt het mee en kun je niet wachten om het werkende leven achter je te laten? Praat dan eens met een financieel planner om te ontdekken of je misschien eerder met pensioen kunt. Voor je aan je gesprek begint is het handig om zelf te bedenken hoe je jouw pensioenleven voor je ziet. Hoeveel ga je uitgeven? En heb je nog een hypotheekschuld of huur te betalen? Met behulp van een digitaal huishoudboekje bereken je eenvoudig hoeveel je per maand nodig hebt. 

Maak een pensioenplan 

In het Pensioenplan van MijnPFZW zie je snel en eenvoudig welke gevolgen je keuzes hebben op jouw pensioen. Ook geeft de planner stap voor stap antwoord op je vragen met de (netto) bedragen die daarbij horen. Het maken van een pensioenplan betekent trouwens niet dat je eraan vastzit. De keuzes die je in je pensioenplan maakt zie je terug in de tijdlijn in je overzicht. Deze kun je altijd aanpassen als je plannen veranderen. 

Toch liever doorwerken? Ook dat is vaak mogelijk 

Moet je er niet aan denken om achter de spreekwoordelijke geraniums te zitten? Vraag je werkgever dan of je door mag werken na je pensioen. Al is het maar voor een paar uur per week. Wil je uitstellen? Bij PFZW geldt dat je deze tot maximaal 5 jaar na je AOW-leeftijd mag uitstellen. Vraag uitstel van de ingangsdatum aan van het pensioen nadat je eerst de pensioenkeuzes en de pensioenaanvraag gedaan hebt in MijnPFZW. Dit doe je via pfzw.nl/vraag of (030) 277 55 77. Je ontvangt daarna de bevestiging van het uitstellen van jouw pensioen.

 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Helena
  Ik zou graag willen weten als ik eerder met pensioen wil. Met welke leeftijd dit kan? Ik werk nu nog 16 uur per iplv 20 uur. Dus de 4 uur ben ik gestopt met werken zonder pensioen daarover op te nemen. Ik hoorde dat er regelingen zijn om bv nog maar 1 dag te gaan werken. En de andere uren pensioen over op te nemen? Dat je dan al van je pesioen gebruik maakt. Ik wil heel graag weten wat e allemaal mogelijk is. In febr wordt 61 jaar. En wil stoppen of nog maar 1 dag gaan werken wat de mogelijkheden zijn?
 • Marc
  Fijn dat PFZW meedenkt en mee helpt mbt tot aanvraag van pensioen en AOW!
 • L mulder de groot
  Fijn om zo de weg te weten hoe je pensioen moet aanvragen
 • Bert
  Is het mogelijk om voor mijn pensioengerechtigde leeftijd (01-02-2025) alvast een maandelijks bedrag uit mij pensioen op te nemen, nu ik vanaf 01-06-2023 minder ben gaan werken en het huidige inkomen daarmee wil aanvullen? En wat moet ik daarvoor doen als dat mogelijk is? Met vriendelijke groet, Bert Scholing
 • Harrie van Hoften
  Fijn om geïnformeerd te worden en bewust te worden van wat er komt kijken bij het met pensioen gaan.
 • Evette
  hoeveel mag ik maximaal verdienen naast mijn pensioen
 • Lille
  Ook al begrijp ik de specifieke uitvoering , het rekengedeelte niet helemaal, dit is een voor mij bekend gegeven, daarom juist ben ik extra blij met dit artikel. Ik heb het idee dat uw informatie te vertrouwen is en dat ik dit als meest belangrijke van de jarenlange relatie met het Pensioenfonds ervaar. Dank daarvoor.
 • Dini
  Wat lees ik een hoop gemopper, je doet het nooit goed. Ik wordt goed geïnformeerd. .Dank hiervoor PGGM. We leven in een welvarend land waar alles goed is geregeld. Wees tevreden en geniet ervan, wees blij dat je niet hoeft te werken tot je doodgaat.
 • Willy
  Elk informatie over mijn aanstaande pensioen is van belang om te overwegen
 • Rudolphm
  Ik krijg al circa 6 jaar vervroegd pensioen van jullie. Dan is deze mail toch volledig overbodig! Eerst nadenken aan wie je zulke mails stuurt aub!
 • Wil
  Wat een mooi bericht van PGGM, ik ben weduwe en nu is t me toch wel aardig duidelijk wat ik moet doen vóórdat ik met pensioen ga volgend jaar 23 sept.
 • Greke Schaeffer
  Ik heb alles gedaan wat in de mail staat en nu vraag ik me af of jullie dat wel doorgekregen hebben. Raak ervan in de war🙃
 • Ruud
  Deze info komt veel te laat ben met 62,5 met vroeg pensioen. Wil jet laatste jaar van mijn spaargeld leven zodat ik naast mijn aow ook nog een beetje pensioen krijg. Kan dit?
 • Johanne
  De mail komt laat, ik ga over 3 weken met pension. Het lijkt soms als jij met pension gaat dan komt je in een andere wereld te recht !!!! Ik heb nooit vol Time gewerkt, dus ik ga gewoon door met wat ik altijd deed toen nog werkte. Vrijwilligers werk begin ik niet aan. Ik wil samen met mijn man de vrijheid hebben om spontaan wat te doen. We hebben ons hele leven zo veel MOETEN doen!!!
 • Johannes
  dat is mooi dat ik dit allemaal kom te weten Ik zelf snap er niks van hoe en wat allemaal .
 • A.J.A.W (Anja)
  Dit is toch al geregeld ?
 • Marius
  Informatief!
 • Hans
  Ik ga 01 01 05 2024 met pensioen en krijg 01 05 2025 pensioen heb ik 50 jaar gewerkt krijg dus 1 jaar alleen aow 936 euro kan ik net mijn huur van betalen wat een gaaf land zou rutte zeggen
  • Mettie de Kok
   Triest Hans. 50 jaar gewerkt en dan zeer waarschijnlijk naar de voedselbank. Geweldig deze pluche ridders. Deze hebben alle schaapjes op het droge. Zelf gaat voor Rutte en consorten niets veranderen met het pensioenstelsel. Voor hun blijft alles bij het oude systeem.
 • PGGM&CO Gebruiker
  Beetje laat bericht, ben op 4 juli met pensioen gegaan.