1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Stress & werkdruk
 4. Een positieve sfeer op de werkvloer? Stel elkaar déze vragen

Een positieve sfeer op de werkvloer? Stel elkaar déze vragen

5 5 minuten lezen
Overzicht
collega's zitten aan tafel koffie te drinken
 • 2 reacties
 • 37 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 24 juni 2024
Misschien zit de sfeer er bij jou op de afdeling altijd wel goed in. Maar zijn jij en je collega’s ook open over de dingen die je lastig vindt op werk? Of als je stress ervaart? Er kan een negatieve sfeer hangen door geroddel op de werkvloer. Zeker in drukke tijden kunnen de spanningen soms hoog oplopen. Met onderstaande vragen geef je elkaar de ruimte om de leuke én minder leuke dingen bespreekbaar te maken. Stel ze zo nu en dan eens aan je collega. Want een goed gesprek kost net zoveel tijd als een slecht gesprek. Zo zorg je samen voor een werksfeer waar alles bespreekbaar is.

1.    Hoe zit je erbij vandaag?

Ja, zo simpel kan het zijn. Maar juist daarom zo belangrijk om af en toe bij elkaar te checken. En misschien is er wel niks aan de hand en zit je collega lekker in de flow. Maar het kan ook zijn dat hij veel aan zijn hoofd heeft. Door het noemen kun je hier samen rekening mee houden.

2.    Hoe goed voel jij je op dit moment op fysiek en emotioneel vlak?

Een baan in zorg en welzijn is soms best pittig. En als collega weet jij als geen ander hoe het werk fysiek én emotioneel soms behoorlijk wat van je vraagt. Zeker in drukke tijden. Check daarom regelmatig bij elkaar of je het fysiek en emotioneel trekt. Door dit concreet aan elkaar te vragen, maak je het elkaar makkelijker om te delen als het even niet zo goed gaat. 

3.    Kun je het thuis nog allemaal organiseren?

Naast die drukke baan loopt er privé vaak ook van alles en nog wat. Een ziek kind thuis, een oppas die plots afzegt of een partner die ineens fulltime thuiswerkt. En misschien is jouw collega wel mantelzorger van een vriend of familielid. Dit is soms een behoorlijk geregel, en kan ook het werk beïnvloeden. Als je dit soort dingen van elkaar weet, begrijp je de ander waarschijnlijk ook een stuk beter. En kan je misschien wel wat voor elkaar betekenen.

4.    Kan ik je vandaag ergens mee helpen?

Veel mensen vinden hulp vragen lastig. Ze lossen het liever zelf op. Maar als iemand zijn hulp aanbiedt, wordt het al makkelijker om dit te accepteren. Stel elkaar daarom regelmatig deze vraag. Want iedereen kan wel eens wat extra hulp gebruiken. Ook als je normaal gewend bent juist anderen te helpen.

5.    Waar heb jij behoefte aan?

Heb je het gevoel dat je collega niet zo lekker in zijn vel zit? Of lijkt je collega steeds minder enthousiast over bijvoorbeeld het werk of het team? Vraag dan concreet waar hij behoefte aan heeft. Met deze open vraag voorkom je dat je zelf met allerlei oplossingen komt. En laat je jouw collega hier zélf over nadenken.

Hoe zorgen jullie op de afdeling voor een open en positieve werksfeer? Deel het hieronder met jouw collega’s uit de sector.

Bron: IZZ

 

Download gratis 5 stappen om stress bespreekbaar te maken

Met deze 5 stappen van expert Koert Hendriks maak je stress bespreekbaar met je leidinggevende. 

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Treallum
  Het lijken simpele vragen, maar hierin kan de toon ook alweer alkes bepalend zijn. Vanuit NLP heb ik meer geleerd om vragen te stellen vanuit een feitelijke observatie en de vraag of het klop wat ik denk. Bv; je oogt vermoeid, klopt dit.? Bij ja kun je verder in gesprek naar de oorzaak of reden als de ander dit wil delen.
 • aartje van de brink
  ik ben in de ziektewet doordat mijn werkgever mij naar 43jaar dienst verband,verplicht 8 uur achter elkaar te werken,en ze mijn roete waar ik jaren voor zorg,opdelen,normaal ben ik nooit ziek.