1. Home
  2. Werk-privébalans
  3. Werkgeluk
  4. 3 tips om met plezier tot je pensioen te werken

3 tips om met plezier tot je pensioen te werken

5 5 minuten lezen
Overzicht
Vrouw lacht naar oude vroeg in ziekenhuisgang
  • 0 reacties
  • 55 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 14 oktober 2019
Als zorgmedewerker doe je dankbaar werk. Je maakt het verschil en zet je dag in dag uit in voor de ander. Maar dat is soms best belastend voor je eigen lichaam en geest. Zeker op latere leeftijd als je al heel wat jaren werkt. Je hebt misschien vaker last van lichamelijke klachten. Of je moet naast het werk thuis nog voor een naaste zorgen. Wil jij ook met plezier blijven werken tot je pensioen? Met deze 3 tips houd jij het vol.

1. Werk aan je geestelijke en lichamelijke gezondheid

Deze eerste tip is misschien een open deur. Maar het is wel een belangrijke als het gaat om met plezier blijven werken. Zit jij lekker in je vel? Zowel geestelijk als lichamelijk? Dan gaat het op werk ook een stuk beter. Er zijn veel leuke manieren om aan je gezondheid te werken. Maak bijvoorbeeld een vaste wandelafspraak met een vriendin of collega. Of luister een podcast over mindfulness onderweg naar je werk. Ook gezond koken is steeds makkelijker. Kies bijvoorbeeld voor een van de verse maaltijdpakketten in jouw supermarkt.

2. Gebruik de overwaarde van je woning om minder te werken

Misschien vind je het fijn om de laatste jaren tot je pensioen wat minder te werken. Zo houd je meer energie over voor de uren die je nog wél werkt. Wil jij dit graag maar is dit financieel een uitdaging? Kijk dan eens goed naar de mogelijkheden voor een verzilverhypotheek. Dit is een hypotheek speciaal voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt en de overwaarde van hun huis willen laten uitbetalen in geld. Zo heb je meer financiële ruimte om de laatste jaren tot je pensioen in te delen zoals jij dat wilt.

3. Houd je werk vol door wat vaker nee te zeggen

Alweer invallen voor een zieke collega. Overwerken om die ene cliënt nog even te helpen. De maandelijkse vergadering voorzitten van die waardevolle commissie waar je in zit.

Doe jij graag iets voor een ander maar zit jouw zorghart je ook wel eens in de weg? Leer vaker nee zeggen zodat jij met plezier kan blijven werken tot je pensioen. Je oefent dit door jezelf altijd de volgende 3 vragen te stellen wanneer iemand je iets vraagt:

  1. Ben ik de juiste persoon om dit te doen?
  2. Wil ik dit doen?
  3. Heb ik hier nu tijd voor?

Is het antwoord op minstens 1 van deze vragen ‘nee’? Dan sla je de vraag vriendelijk af. Zo houd je tijd over voor de activiteiten die je wel kunt en wilt doen. Het maakt je werk een stuk leuker.

 

Beeld: GettyImages

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.