1. Home
  2. Geldzaken
  3. Geld besparen
  4. Geld besparen: alle tips op een rij

Geld besparen: alle tips op een rij

6 6 minuten lezen
Overzicht
  • 0 reacties
  • 1 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 20 februari 2024
Van je dagelijkse boodschappen tot de maandelijkse energierekening: alles wordt duurder. Hoe kun jij in deze tijd het beste geld besparen? En zijn er misschien toeslagen waar je gebruik van kunt maken om geld over te houden? Wij helpen je met bespaartips, hulpmiddelen én handige producten om inzicht te krijgen in jouw geldzaken. Zo weet je waar jouw geld blijft en of je nog kunt (be)sparen.

Krijg inzicht in je uitgaven

De kans is best groot dat je niet tot de laatste cent weet waar je geld naartoe gaat. Of hoeveel je elke maand besteedt aan kleine aankopen. Denk bijvoorbeeld aan een koffie-to-go of een leuke verjaardagskaart. Het bijhouden van je uitgaven is een goede eerste stap om te beginnen met besparen. Zo krijg je inzicht in je geldzaken.

Heb je alles op papier? Begin dan met budgetteren. Plaats je uitgaven in hokjes en geef elk hokje een eigen budget. Denk aan vaste lasten zoals je hypotheek, huur en de energierekening. Maar ook aan boodschappen, sportclubs en ‘kleinigheden’. In dat laatste hokje valt bijvoorbeeld die leuke verjaardagskaart. Veel bankieren-apps doen dit al voor je. Of je kunt het zelf handmatig toevoegen. Werk je liever op de ouderwetse manier? Een kasboekje of schrift werkt net zo prima.

Maak geld besparen leuk

Met een bespaarplan ga je serieus aan de slag met je inkomsten en uitgaven. Neem er goed de tijd voor, zorg dat je niet gestoord wordt en bekijk het vooral van de positieve kant! Je bent namelijk hartstikke goed bezig. Vind je alles wat met cijfers te maken heeft heel vervelend? Je bent echt niet de enige. Hoe je geld besparen leuk maakt? Ga aan de slag in een schrift en vrolijk het op met verschillende kleuren en versier de boel met stickers. Ga je online te werk? Ook dan hoeft het niet zo zwart-wit te zijn. Er zijn veel online budget planners te vinden die je zelf kunt aanpassen. Saaie, grijze klappers en multomappen laten we lekker in de kast van de accountant staan.

Aan de slag met je bespaarplan

Hopelijk ben je inmiddels enthousiast over het maken van een bespaarplan. Dan is het tijd om echt aan de slag te gaan met de bespaartips. Lees de 5 grootste bespaarkansen volgens geldexpert Paulien. En kijk waar jij op kunt besparen. Dit doe je door een verdeling te maken in uitgaven die je moet betalen en uitgaven die je mag betalen. Het is belangrijk dat de verdeling duidelijk is. Dat maakt de volgende stappen een stuk makkelijker. Uitgaven die je moet betalen zijn de huur, hypotheek, energie en verzekeringen. Maar ook boodschappen en soms ook kleding. Houd je geld over nadat de vaste lasten zijn betaald? Dat geld is voor uitgaven die mogen. Denk aan extra’s zoals uit eten, sporten of een dagje Efteling. Klaar met de verdeling? Dan is het tijd om keuzes te maken.

Geld besparen door te consuminderen

Consumeren betekent eten. Maar het is ook een duur woord voor geld uitgeven. Een tip om geld te besparen is dus door te consuminderen op uitgaven die mogen. Maak een lijst met uitgaven die je het belangrijkst vindt en die je minder belangrijk vindt. En begin onderaan met besparen. Zo houd je geld over voor de dingen die er voor jou toe doen. Het helpt om op te schrijven waarop je wilt besparen. Bijvoorbeeld ‘Ik neem alleen contant geld mee als ik ga winkelen.’ Of ‘Ik koop alleen nog maar huismerken en aanbiedingen.’ Schrijf al je uitgaven op en kijk na een week hoe het gaat. Blijkt het lastig? Stel je plan dan bij. Je zult misschien niet direct drastisch veel geld besparen. Maar geef het de tijd. Net als bij het volgen van een dieet werkt het goed om het niet als iets tijdelijks te zien. Maar als een bewuste en duurzame verandering in je leefstijl.

Praktische bespaartips

Geld uitgeven is tegenwoordig heel gemakkelijk. Waar je er vroeger de deur voor uit moest, kan alles nu online. Daar zit ook meteen het gevaar van te veel geld uitgeven. Gelukkig zijn er ook genoeg handige tips die je helpen geld te besparen, zoals de bespaartips van Annemarie van Gaal (succesvolle zakenvrouw en bekend van onder andere ‘Een dubbeltje op zijn kant’). Maar denk ook aan tips om geld te besparen op je boodschappen of je energierekening.

Extra geld binnenkrijgen

En er ook zijn manieren om extra geld binnen te krijgen. Je hoeft hier niet meteen een tweede baan voor te nemen. Onderzoek of je alle toeslagen krijgt waar je recht op hebt. En laat vooral geen geld liggen bij de aangifte van je inkomstenbelasting. Loop ook eens een rondje door het huis om te zien of je iets kunt verkopen op Marktplaats of Vinted. En wil je toch iets kopen? Het zijn meteen hele goede plekken om tweedehands iets moois op de kop te tikken. Dan ben je ook nog lekker duurzaam bezig!

Grip op geld - besparen

Deze tips geven jóuw collega's

Open hieronder de 10 beste bespaartips van jouw collega's uit de sector. En houd ook meer geld over.  

Open de bespaartips

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.