1. Home
  2. Mantelzorg
  3. Hulp & advies
  4. Ben je geen mantelzorger meer? Deze 3 tips helpen je vooruit

Ben je geen mantelzorger meer? Deze 3 tips helpen je vooruit

5 5 minuten lezen
Overzicht
Man zit buiten op bankje en geniet van uitzicht
  • 0 reacties
  • 3 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 10 april 2019
Als mantelzorger staat jouw leven vooral in het teken van de zorg voor de ander. Met hart en ziel stort jij jezelf op de zorg die nodig is. Helaas overlijdt in veel gevallen uiteindelijk de persoon voor wie je zorgt. Je verliest je naaste en daarmee ook jouw rol. Want ineens ben je geen mantelzorger meer. Wat moet er allemaal geregeld worden en hoe pak je je leven weer op? Lees onze 3 stappen om de zorg goed af te sluiten.

Van drukte naar leegte

Voor veel mantelzorgers is de laatste fase van het zorgen erg zwaar. Er is steeds meer zorg nodig en er moet van alles geregeld worden. Daarnaast komen er een hoop emoties los bij het afscheid nemen. En dan is je naaste er ineens niet meer. Je bent geen mantelzorger meer. Je hoeft niet meer te zorgen. Veel mantelzorgers vallen daardoor in een gat.

Sluit de zorg goed af met deze 3 stappen

Je wilt de zorg goed afsluiten zodat je langzaam weer je eigen leven kunt oppakken. Maar dan is het wel fijn om te weten waar je moet beginnen. De volgende stappen helpen je daarbij. 

Stap 1: Regel de administratieve zaken en sluit online accounts af

Na het overlijden moeten er meteen een hoop administratieve zaken geregeld worden. Zeg bijvoorbeeld verzekeringen en belastingzaken van je naaste op. Op nibud.nl vind je een overzicht van alles wat je moet regelen als je naaste is overleden. Denk ook aan het afsluiten van het social media account van je naaste.

Stap 2: Neem tijd om te rouwen  

Na de begrafenis en al het geregel eromheen vallen mantelzorgers vaak in een gat. Hier begint pas het rouwproces. Je beseft steeds meer dat je naaste er echt niet meer is. Je voelt je daardoor vaak verdrietig. Toch is dit proces juist heel goed en gezond. Je staat letterlijk even stil. Hierdoor ga je langzaam maar zeker steeds beter om met het verlies.

Stap 3: Onderneem weer leuke dingen

Als mantelzorger had je waarschijnlijk weinig momenten voor jezelf. Nu heb je tijd over. Ga daarom weer aan de slag met je hobby en pak je sociale leven weer op. Heb je nog maar een klein netwerk? Kijk dan op samentegeneenzaamheid.nl voor leuke activiteiten bij jou in de buurt. Probeer een aantal vaste activiteiten in je agenda te plannen.

Tip: Ga langs bij een mantelzorgsteunpunt bij jou in de buurt

Veel gemeenten organiseren bijeenkomsten voor ex-mantelzorgers. Je krijgt dan informatie over het omgaan met verlies. Ook ontmoet je mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Wie weet ontstaan er wel nieuwe vriendschappen. Ga dus langs bij een steunpunt in jouw omgeving.

 

Bron: Nibud, MantelzorgNL. Beeld: Getty Images

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.