1. Home
 2. Onderzoek
 3. Uitkomst onderzoek: Medewerkers in zorg en welzijn zijn het meest bevlogen

Uitkomst onderzoek: Medewerkers in zorg en welzijn zijn het meest bevlogen

5 5 minuten lezen
Overzicht
 • 5 reacties
 • 23 vind ik leuks
Geplaatst door Richard op 22 december 2022
Zorg- en welzijnsmedewerkers zijn vergeleken met medewerkers in andere sectoren het meest bevlogen (rapportcijfer 7,7 versus een 7,4). Zij bruisen meer dan anderen van energie, zijn enthousiaster over hun baan en gaan vaker helemaal op in hun werk. Dit blijkt uit ons onderzoek dat we in samenwerking met Stichting IZZ deden. Werkgevers vinden medewerkers ook bevlogen, maar onderschatten de mate van hun bevlogenheid (7,1).

90% van de medewerkers in zorg en welzijn voelt zich goed toegerust voor het werk. Ook kunnen veel medewerkers goed omgaan met verandering en ervaren zij een fijne werksfeer en samenwerking met het team. Dit draagt positief bij aan de bevlogenheid van medewerkers.

Risico        

Bevlogen medewerkers voelen zich fitter, hebben meer werkplezier en zijn productiever. Dat is positief. Maar bevlogenheid kan ook een risico met zich meebrengen. Medewerkers in zorg en welzijn hebben vaak moeite om hun grenzen te bewaken. In combinatie met hun grootste drijfveer ‘het zorgen voor cliënten/patiënten’ kan dat het risico op uitval vergroten. Zeker gezien de werkdruk en de huidige personeelstekorten. Die zijn -naast het bewaken van grenzen-  de grootste belemmering voor het werkplezier. Het is daarom belangrijk om je hiervan bewust te zijn.

Ontwikkeling en waardering leidinggevende

Vergeleken met andere sectoren ervaren medewerkers in zorg en welzijn minder ontwikkelmogelijkheden vanuit hun organisatie. Daarnaast ervaart slechts 67% van de medewerkers waardering van de leidinggevende, tegenover 78% in andere sectoren.

Het is dus van belang dat leidinggevenden hier oog voor hebben. En dat organisaties blijven investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers. Omdat dit medewerkers competent houdt en competentie een grote impact heeft op de bevlogenheid.

Bekijk het onderzoeksrapport 

Over het onderzoek

PGGM&CO doet ieder kwartaal onderzoek naar fitheid en balans onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Onderzoeksbureau Miles Research voert dit onderzoek uit. Deze keer heeft PGGM&CO in samenwerking met Stichting IZZ ook gekeken naar de bevlogenheid van medewerkers en deze vergeleken met andere sectoren. In totaal hebben ruim 1000 zorg- en welzijnsmedewerkers aan het onderzoek meegewerkt.

Dit doen we met de uitkomsten van het onderzoek

De resultaten van dit onderzoek zijn voor ons de basis voor nieuwe thema’s en producten die we leden aanbieden. Ook organiseert PGGM&CO in samenwerking met verschillende partners webinars die jou helpen met goed voor jezelf zorgen. Binnenkort lees je meer interessante uitkomsten en oplossingen.

Uitkomst onderzoek: Medewerkers in zorg en welzijn zijn het meest bevlogen

90% van de medewerkers in zorg en welzijn voelt zich goed toegerust voor het werk. Ook kunnen veel medewerkers goed omgaan met verandering en ervaren zij een fijne werksfeer en samenwerking met het team.

Pggmenco Onderzoek 2022 Bevlogenheid

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Cora
  Heel goed stuk...was mij al bekend .....dat er personeels tekort is in deze functie omdat zij helemaal in willen geven in de zorg begrijp ik heel goed....maar voor alle organisaties die functie gastvrouw eruit gooien is dank zij de regering....deze functie scheelt zoveel steun voor IG en zorg en welzijn medewerkers.
  • Miranda
   Gastvrouwen zijn hier ook. Schandalig, begeleiders zijn nog minder gaan doen. Zelfs de gastvrouwen klagen hierover. Mijn man werkt als vrachtwagenchauffeur. Daar is pas werkdruk. Maar de echte werkmensen klagen niet.
 • Miranda
  Ik werk bij een derden bedrijf in de zorg. Wat ik zie is: Totaal geen werkdruk en men is hartstikke laks. En echt niet alleen op deze zorglocatie. Te lui om te lopen.
  • thomas
   Hou op joh, mensen in de zorg zijn over het algemeen veel meer bezig met hun werk. Er hangt veel meer verantwoordelijkheid aan werken in de zorg dan in andere sectoren. Mensen in de zorg hebben vaak meer oog voor de ander dan voor zichzelf.
 • Anneke
  Deze uitslag staat haaks op wat we zien gebeuren. Een vlucht uit de zorgsector, en een ziekteverzuim hoger dan in welke sector ook. Zou angstcultuur de oorzaak zijn van deze positieve resultaten?