1. Home
 2. Werk-privébalans
 3. Met pensioen
 4. Uitkomst onderzoek: kennis en ervaring inzetten na pensioen positief effect op professionals zorg en welzijn

Uitkomst onderzoek: kennis en ervaring inzetten na pensioen positief effect op professionals zorg en welzijn

5 5 minuten lezen
Overzicht
 • 12 reacties
 • 26 vind ik leuks
Geplaatst door Emmelie op 7 november 2023
Zorg- en welzijnsmedewerkers die hun kennis en ervaring tijdens hun loopbaan en ook na hun pensioen in de sector zorg inzetten, voelen zich lichamelijk en geestelijk beter, in vergelijking met degenen die dit niet doen. Dat blijkt uit ons onderzoek in samenwerking met IZZ en de Nationale Zorgreserve onder ruim 2000 zorgprofessionals.

Op dit moment zet 39% van de gepensioneerden de opgedane kennis en ervaring in voor de sector. Onder werkenden is dit 9%. Het gaat om verschillende werkzaamheden. Van vrijwilligerswerk tot ondersteuning in de jeugdzorg tot palliatieve zorg en thuiszorg. Sommigen blijven actief betrokken bij hun oude werkgever.

Betekenisvolle bijdrage aan de maatschappij

Werkenden en gepensioneerden zetten zich vooral in omdat ze daarmee een betekenisvolle bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarnaast vinden ze het belangrijk om sociale contacten te onderhouden. Ongeveer driekwart van de respondenten geeft aan gelukkig te zijn met hun extra inzet (rapportcijfer 8 of hoger). Een op de drie geeft zelfs een 9 of 10. 

Kansen voor extra capaciteit in de zorg

Van de respondenten die hun kennis en ervaring nu nog niet op andere plekken inzetten, vindt 36% van de werkenden en 53% van de gepensioneerden dit wel belangrijk om te doen. Hier liggen dus nog mooie kansen om de capaciteit in de zorg te vergroten.

Interesse in ervaringsverhalen

Een derde van de gepensioneerden heeft interesse in ervaringsverhalen van anderen om hen te inspireren. Daarom vind je op onze website de verhalen van Anita en Jos. Beiden gepensioneerd en actief (geweest) en in de sector. Sommige gepensioneerden willen hun ervaring wel inzetten, maar wachten liever tot ze gevraagd worden, bijvoorbeeld door hun oude werkgever. Ze twijfelen of hun kennis nog wel relevant is en of het werk niet te zwaar zal zijn.

Inzetten kennis en ervaring in noodsituaties

In noodsituaties zijn gepensioneerden zeker bereid om hun ervaring in de zorg in te zetten. De Nationale Zorgreserve (NZR) is een initiatief dat hierbij past. Het is een  landelijk netwerk van zorgreservisten die paraat staan om te helpen bij zorgorganisaties in geval van een acute noodsituatie waardoor de gewenste zorg niet meer geleverd kan worden of de continuïteit in gevaar komt. Bijvoorbeeld bij een pandemie, klimaatramp, crisisinzet, medische zorg aan vluchtelingen of een lokale noodsituatie zoals een griepepidemie.

Over het onderzoek

PGGM&CO doet voortdurend onderzoek naar de fysieke, mentale en financiële fitheid van zorg- en welzijnsmedewerkers. Deze keer onderzochten we samen met stichting IZZ en de Nationale Zorgreserve de fitheid en inzet van vakmanschap door medewerkers in zorg en welzijn onder ruim 2000 professionals. De uitkomsten van dit onderzoek vormen de basis voor nieuwe thema’s en producten die we leden aanbieden.

Infographic onderzoek

58% van de werkenden en gepensioneerden geeft het belang aan van het inzetten van kennis en ervaring naast een baan of tijdens het pensioen in de zorg

Bekijk infographic

Reageren

Reageer hieronder op het artikel. Je ingevulde voornaam is te zien bij je reactie.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reactie

 • Valery
  Ik kom van een andere wereld. Mijn naam is Valery. Ik ben geïnteresseerd in jullie levensverhalen en vragen. Ik kom uit Oekraïne. Voor jou is dit een andere wereld, hoewel we geografisch in Europa liggen. Wij, Oekraïners, streven naar Europese democratische waarden, onze taal heeft veel woorden die op de uwe lijken, we houden van ons land en onze familie. In Oekraïne is de pensioengerechtigde leeftijd 60 jaar. Ik had de kans om tot mijn 62e in een groot bedrijf te werken. Het is goed om onder de mensen te zijn en in de stroom van mensen te leven. Mijn vrouw en ik hebben een landhuis en we droomden ervan om met pensioen te gaan tussen de bloemen en tuinbomen, met een kat en een hond. We waren blij en opgewonden om onze kleinkinderen en kinderen bij ons te zien, maar de oorlog veranderde ons leven in een oogwenk. We willen niet dat de grens tussen goed en kwaad op ons land wordt getrokken, we willen geen bufferzone zijn. We willen een vredige hemel, geluk en liefde voor de hele mensheid. Ik vraag jullie, laat de vlammen van een wereldoorlog niet uitbreken, bewaar de vrede, zorg voor elkaar en wens jullie geluk.
 • Ajg Rohring Reefman
  Ik heb 48 dienstjaren achter de rug,waarvan de laatste 8 jaren als schoonmaakster,en dat werk ,dat was afzien,ik was was héél blij dat dat niet meer hoefde. Waar praten we over 'kennis en ervaring inzetten
 • freddy
  Hoezo welzijnswerkers, ik lees allen over verpleegkundigen, werknemers uit de zorg! Heeft u ex-werknemers van Stichting welzijn ouderen, jongerenwerkers, buurt-opbouwwerkers., kortom sociaal cultureel werkers en maatschappelijk werkers bevraagd?
 • Wicky
  Ik concludeer hieruit dat relevant zijn en een doel hebben waardevol is voor een gezond en gelukkig leven. Mooi om even bij stil te staan in álle hectiek.
  • Swinda Baptist
   Begrijp dat
 • Ina
  Zijn er meer mensen verbaasd over die 39% van de gepensioneerden die zich nog inzetten ? Ik ken vooral mensen die zich verheugen op het moment dat ze met pensioen mogen gaan. Mensen die keihard hebben gewerkt en nu eigenlijk al op zijn maar nog een paar jaar moeten. Is dit onderzoek ook uitgevoerd onder bv. verzorgers in verpleeghuizen ?
 • Gerry
  Ik ben na mijn pensioen ook blijven werken nu 2 1/2 jaar . Je blijft fit en alle pijntjes en kwaaltjes die komen als je ouder wordt verdwijnen naar de achtergrond . Ik vind het fijn om nog mee te tellen op de werkvloer. En een mooie bijkomstigheid je kunt er ook nog leuke dingen van doen .
  • Swinda Baptist
   Dat begrijp ik maar ik kan niet meer werken door een nieuwe knie
 • Henk kuijt
  Sorry maar bestand info grappig is beschadigd, kan het wel downloaden, maar gaat niet open!
 • Bert Philippen
  Ik las net wat adviezen voor hobby’s voor pensionado’s. Prima initiatief maar dan moet het natuurlijk ook financieel haalbaar zijn. Alleen dit jaar is het pensioen verhoogd, hiervoor de nodige jaren helemaal niet. Hierdoor zijn de pensionado’s alleen maar achteruit gegaan in koopkracht. Ik begrijp dat PFZW, ondanks een hoge dekkingsgraad, mogelijk de pensioenen weer niet verhoogd. Hiervoor wordt de inflatie van dit jaar meegenomen, rond 4,2%, maar ik vind dat niet alleen naar dit jaar moet worden gekeken. Dit is de uitgelezen kans om iets van het koopkrachtverlies van de afgelopen jaren goed te maken. Dus pensioenen verhogen.
  • Annelies
   Bert ik ben het voor 200% met je eens 👍
  • Annelies
   Henk ik ben het voor 100% met je eens 👍